Raads­voorstel Duur­zaam­heids­beleid nieuwbouw - Thema Energie


22 mei 2023

Om de duurzaamheidseisen van nieuwbouw (zowel woningen als overige gebouwen) te regelen heeft het Rijk de BENG-norm opgetuigd. BENG staat voor 'Bijna Energie Neutraal Gebouwd'. Dit klinkt heel mooi maar in theorie betekent dit dat maar 40% van de energie die een dergelijk gebouw gebruikt duurzaam hoeft te worden opgewekt. Met andere woorden, het is helemaal niet "bijna", het komt niet eens in de buurt. Daarom pleit onze fractie al sinds de start ervoor om de BENG-norm los te laten en te kiezen voor ENG (= Energie Neutraal Gebouwd). Sterker nog, je zou al een stap verder moeten zetten en moeten kiezen voor energiepositief. Dus een woning die meer energie opwerkt dan dat die gebruikt.

We zagen dat dit op dat moment nog een stapje te ver was voor de raad waardoor we steeds bleven hameren op "ENG is niet eng." Bij de begroting 2022 dienden we een motie in om de BENG-norm los te laten. Toen werd door veel raadsfracties aangegeven dat de focus zou moeten liggen op het bouwen van woningen en niet op de energieneutraliteit ervan. Het zou voor te dure en onhaalbare woningen zorgen. Nu een half jaar later komt het college zelf met een plan om op eigen gronden, te kiezen voor energie neutraal gebouwde gebouwen en te kijken naar de mogelijkheid voor energieleverende woningen.

De fractie zag hier een kans en schreef een motie met als doel om het energieleverende/energiepositieve steviger te verankeren; daar waar mogelijk, kies direct voor energiepositief. Dat levert op de lange termijn het meest op.

Het college heeft de motie omarmt en onder andere D66 diende mee in. Uiteindelijk stemden alleen LST en Forum voor Democratie tegen waarmee de motie aangenomen is.

Over het stuk zelf is de fractie ook positief! Wil je meer weten over het duurzaamheidsbeleid nieuwbouw? Klik dan hier voor de stukken.

Voor het uiteindelijke raadsvoorstel heeft de fractie uiteraard ook voor gestemd. Het voorstel is aangenomen. Onze stemverklaring was:
Het is goed dat de gemeente Tilburg concrete stappen zet om eindelijk de BENG-norm los te laten. De klimaatcrisis staat niet toe dat we nog langer wachten met woningen waarvan we weten dat ze binnen 20 jaar afgeschreven worden. De Partij voor de Dieren roept al ruim een jaar dat ENG niet eng is en stemt dan ook zonder angst in met dit voorstel.

Debatbijdrage:
De motie spreekt redelijk voor zich. Dat de gemeente stappen zet om waar mogelijk te kiezen voor energieneutraal is heel mooi. Maar we zouden de Partij voor de Dieren niet zijn als we denken dat het nog net een stapje beter kan. Uit de informatie bijeenkomst bleek ook dat er gekeken gaat worden om woningen energieleverend te bouwen waar mogelijk. Onze fractie gebruikt hier liever de term energiepositief; een woning die meer oplevert dan dat die gebruikt. En dat is mooi voorzitter! De opgave om in 2045 energieneutraal te zijn is fors. Zeker als je bedenkt dat een deel van de bestaande gebouwen niet energieneutraal verbouwd kunnen worden omdat ze een monumentale status hebben. Hoe mooi zou het zijn als we gebouwen kunnen bouwen die niet alleen in de eigen energiebehoefte maar ook voor die van de buren kunnen zorgen! Daarnaast is het ruimte technisch efficiƫnt. Door onze gebouwen, die we toch al nodig hebben, onze energie op te laten wekken, hoeven we onze schaarse grond niet te gebruiken voor panelen of turbines. Daar komt bij dat veel burgers minder moeite zullen hebben met energiepositieve woningen dan met zonneweides of turbines in de rechtstreekse omgeving.

Energiepositief bouwen is toekomstgericht bouwen. Als we alles wat mogelijk is nu al doen, dan zijn we daar in de toekomst mee geholpen. Alles wat je nu energiepositief bouwt, hoef je in de toekomst niet aan te passen. Er is echt geen tijd meer te verliezen.