Algemene Beschou­wingen Perspec­tiefnota 2024


3 juli 2023

Een kleine disclaimer vooraf. Overal waar ik het heb over Tilburger kan men ook Udenhouter, Bekel-Enschotter of Biezenmortelaar horen.

Voorzitter, In een tijd van crisis lijkt het zo makkelijk om aan symptoombestrijding te doen. Een quick win, laaghangend fruit, klein bier misschien. Het is een verwijt wat de Partij voor de Dieren vaak krijgt. “Jullie willen te veel, te snel, te ingewikkeld, te anders.” Bij het debat over het evenementenbeleid leerde de heer van de Hoven mij dat overal waar “te” voor staat niet goed is. Mijn oma leerde mij gelukkig dat dit niet geldt voor te koop, te huur en tevreden. Mijn studiegenoten leerden me dat dit ook geldt voor tequilla.

Maar zonder gekheid! Een crisis bezweer je natuurlijk door het probleem bij de bron aan te pakken en niet door symptoombestrijding. Als de waterleiding klapt ga je tenslotte niet aan de slag met doekjes, emmers en een dweil maar dan ga je aan de slag bij de hoofdkraan.

Wat hierin frustreert is dat de toegang tot de hoofdkraan in Den Haag ligt waardoor wij ons als gemeente soms tevreden moeten houden met het laaghangend fruit. Gelukkig kon onze fractie afgelopen jaar op steun van de raad rekenen bij, voor ons een aantal grote thema’s zoals dieren op evenementen. De grote lijnen zijn voor ons nu heel even uitgezet. Daarom gaan wij deze perspectiefnota aan de slag met het klein bier. Of klein tequilla, mag ook. Gelukkig komt dat al in kleine glaasjes….

Want als je een crisis aan gaat pakken bij de bron, moet je, je niet blindstaren op het formaat van de bron. Niet elk stroompje verandert in de Rijn maar dat maakt dat stroompje niet minder waardevol of belangrijk.

Bloemrijke bermen
Ik begin bij de bermen. Bij elke gelegenheid die zich ook maar enigszins voordoet komen sommige partijen aan met de lelijkheid van het “onkruid” dat zich in onze bermen verzamelt. Schande wordt ervan gesproken. Niet alleen lelijk maar ook nog eens onveilig! Gelukkig heeft de gemeente voor dat laatste besloten om uitkijkhoeken te maaien.

Veel mensen houden van een bosje bloemen op tafel, bloemen in de tuin of een bloemrijke akkerrand met zoemende hommels tijdens een fietstocht of wandeling. Het college wil graag de stad verbinden met de natuur aan de buitenranden. Gelukkig kan dit met simpele methodes! Niet alleen goed voor de natuur maar ook voor wat bloemengeluk bij alle collega’s die zich ergeren aan de onkruidbermen. Laten we het verbloemen van onze bermen zien als een boeket aan onze inwoners.

Rookverbod op stations
Dan iets wat niet naar bloemen ruikt, roken. Roken is ongezond. Voor de roker zelf en maar ook voor de omgeving. Betutteling hoor je dan, als je roken aan banden wil leggen. Ik leerde vroeger van een JOVD’er: “de vrijheid van de een eindigt waar de vrijheid van iemand anders begint”. En zo is het maar net. Dus waarom zouden we iets als betutteling zien als we daarmee de burgers van onze gemeente een betere gezondheid kunnen geven. Dat is immers onze morele plicht.

Circulaire cyclus
Een ander fenomeen dat wél gezond is maar waar men niet voor kiest is menstrueren. We gaan een beetje van hot naar her, u merkt het voorzitter. 50% van de wereldbevolking menstrueert op een gegeven moment in diens leven. Een steeds groter wordende groep kan de producten die hierbij horen helaas niet meer betalen. Gelukkig zijn in onze gemeente menstruatieproduct uitgiftepunten aanwezig, ondersteund door onder andere het Armoedefonds. Wat onze fractie betreft mogen deze uitgebreid worden in aantallen. Daarnaast mag het aanbod aan producten dat daarin aanwezig is meteen meer bestaan uit duurzame herbruikbare producten. Dat is op de lange termijn goedkoper voor de aanbieders en gebruikers van de producten én beter voor het milieu.

Mendoo
Dan voorzitter, een stukje over dieren. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dieren in onze gemeente én in beleid. Het is dan ook aan ons om zorg te dragen voor en bescherming te bieden aan de meest kwetsbaren. Zorg voor dieren gaat vaak hand in hand met zorg voor mensen. Zo blijkt het bijvoorbeeld nóg lastiger voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld, om hun thuissituatie te ontvluchten wanneer er huisdieren aanwezig zijn. Deze mogen namelijk doorgaans niet mee naar de vrouwenopvang, en van alternatieve oplossingen waar de vluchtende vrouwen vertrouwen in hebben is onvoldoende sprake. Zo blijven zij helaas onnodig lang in een gevaarlijke omgeving uit liefde en bescherming voor hun dier. Laten wij hen, die al een boel zorgen hebben, deze zorg uit handen nemen. Graag een reactie van het college.

Iedereen eet minder vlees
Dan een belangrijk punt voorzitter. Wanneer wij als gemeente communiceren richting onze inwoners over de klimaatuitdagingen waar wij voor staan, dienen wij het complete verhaal te vertellen. In de landelijke campagne 'Iedereen doet wat' wordt burgers onder meer geadviseerd hun zolder te isoleren en hun autobanden op spanning te brengen. Allemaal mooie voorbeelden, een waarheid als een koe. Maar wat genegeerd wordt is de koe die in de hoek van de kamer staat. Namelijk dat Nederlanders te veel dierlijke eiwitten consumeren. Dat is niet goed voor onze gezondheid maar al helemaal niet voor de gezondheid van de Aarde. Laten we in de Tilburgse versie van deze campagne dan ook niet censureren op vleesconsumptie.

Klimaatcrisis
Als we het dan toch hebben over transparantie en de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, noem het beestje bij de naam en durf de verantwoordelijkheid te leggen waar die hoort. In de perspectiefnota staat dat het afhangt van het gedrag van de consument of wij de klimaatdoelen gaan halen. Wat dacht je van het gedrag van de bedrijven in onze gemeentes? Wat duizenden consumenten besparen met hun, goed bedoelde, maatregelen waar ze ook zeker mee door moeten gaan, valt soms in het niet bij de lekken in de leidingen van de grote bedrijven. De verantwoordelijkheid hoort naar ratio genomen en gegeven te worden. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Zo doen we dat op het gebied van sociaal domijn en zo zou het ook voor duurzaamheid moeten zijn.

Voorzitter,
De raad kreeg zojuist een voorproefje van een deel van onze moties. Allemaal kleine stappen die wat ons betreft bij gaan dragen aan een schoner, gezonder en prettiger Tilburg. Een Tilburg waar ieder mens mee kan doen en iedereen ertoe doet, inclusief de dieren. En wanneer u gaat stemmen op onze moties, onthoud dan: Hoop is geen belofte of garantie. Hoop is een ander woord voor mogelijkheid. En hoop doet tenslotte leven. Dank u wel.