Moties Perspectiefnota 2024
In twee lange vergaderdagen en met ruim 50 moties besprak de Tilburgse gemeenteraad de Perspectiefnota 2024 (PPN). Elke politieke laag (gremium) kent een cyclus van financiële stukken. Een van de bekendste is de begroting, die altijd in november op de agenda staat. Tijdens de perspectiefnota geeft de raad "perspectief mee" aan het college. Daarmee moeten zij vervolgens de begroting gaan vormgeven.
Doorgaans kiezen partijen een bepaald thema waaraan zij hun verhaal van de algemene beschouwing ophangen. Voor de Partij voor de Dieren Tilburg was dat deze PPN de systeemverandering. Onze fractie staat voor een andere samenleving waarbij er genoeg is voor iedereen, waarbij we wel binnen de draagkracht van de Aarde blijven. Omdat de systeemverandering in gang gezet kan worden met allemaal kleine nudges (subtiel bepaald gedrag stimuleren) heeft de fractie zich daarop gericht. De bijdrage van de algemene beschouwingen kan je hier lezen.
We hebben negen moties ingediend. Daarvan zijn er zes aangenomen (waarvan twee zelfs unaniem), is er één aangehouden en zijn er twee weggestemd. Hieronder lichten we de moties toe.
Klare taal over afvalscheiding
De motie lees je hier. Met deze motie roepen we het college op om de informatievoorziening rondom afvalscheiding in meer talen aan te bieden. Op dit moment wordt hierover veel in het Nederlands gedeeld. Op de website van de gemeente is het ook in het Engels te vinden en sommige huishoudens/gebouwencomplexen hebben een poster. Dit kan beter, wat ons betreft.
De verwachting is dat het aantal niet-Nederlandssprekenden in de gemeente alleen maar toe zal nemen. Daar mag de informatievoorziening op aangepast worden zodat iedereen op dezelfde manier geïnformeerd wordt. Tenslotte vinden wij als fractie het ook prettig, dat als je naar het buitenland verhuist, iemand je leert hoe je afval scheidt.
In het debat werd door andere partijen ingebracht om meer gebruik te maken van beeldtaal/pictogrammen, QR-codes, etc. Wethouder van Asten (VVD) gaf aan dat het gemeentelijk beleid dit eigenlijk al doet (of in ieder geval poogt) dus dat hij de motie als een steuntje in de rug kan beschouwen.
Gelukkig vond de raad dit ook. De motie is dan ook unaniem aangenomen.
Bloemrijke Biodiverse Bermen
De motie lees je hier. Op dit moment bevatten de meeste bermen in de stad vooral gras. Sommigen bevatten bloemen. Denk dan aan kaasjeskruid, klaprozen, korenbloem, margrietjes et cetera. Om de biodiversiteit te bevorderen mogen, wat ons betreft, meer bermen dit soort bloemen bevatten, en zou dit de standaard moeten zijn.
Het debat hierover verliep stroef. Wethouder van Asten (VVD) had er een berekening op los gelaten waardoor het inzaaien van álle bermen zeker 15 miljoen euro zou gaan kosten. Die ridicule schatting zorgde ervoor dat andere partijen niet meer vóór deze motie wilden stemmen. Ook werd het frame opgeworpen dat het niet goed zou zijn voor de biodiversiteit. Het omploegen van de bermen om die geschikt te maken om te in te zaaien zou bestaande dieren en planten doen verdwijnen.
Onze fractie beseft zich goed dat er uitzonderingen zijn maar onze motie ging echter niet over al deze zaken. De motie vroeg om “zoveel als mogelijk” bloemen in te zaaien, niet om álle bermen om te ploegen en in te zaaien, niet om élke ongebruikte vierkante meter in Tilburg open te breken, om te ploegen en in te zaaien.
De motie is verworpen. Alleen PvdA en FvD stemden met Partij voor de Dieren vóór.
De klimaatcrisis is van ons allemaal
De motie kun je hier lezen. In de PPN staat de volgende zin: "Het gedrag van de consument bepaalt in grote mate of wij onze klimaatdoelen halen." Onze fractie is het hier pertinent niet mee eens. Door deze zin lijkt het alsof de grootste verantwoordelijkheid bij de consument ligt, terwijl dat niet zo is. De overheid kan niet van consumenten verwachten dat zij alles op alles zetten om de klimaatdoelen te halen, als diezelfde overheid aan de vervuilende industrie subsidie verstrekt en richting de inwoners van Tilburg niet naar buiten wil brengen wie de vervuilendste bedrijven zijn.
Wat de Partij voor de Dieren betreft is íedereen verantwoordelijk, maar naar ratio. Vervuilende bedrijven moeten de grootste bijdrage leveren. Consumenten dragen bij via hun gedrag (met de trein in plaats van het vliegtuig, minderen met vlees, zuinigheid met water, et cetera) en de overheid investeert alleen nog maar waar het bijdraagt om onze Aarde leefbaar te houden.
Het debat op dit onderwerp heeft flink geknetterd. We zouden geen oog hebben voor de stappen die ondernemers en bedrijven zetten, en hen ontmoedigen om een bijdrage te leveren. De bijdrage van de bedrijven stond tenslotte elders in de PPN vermeld.
Wethouder Grashoff (GroenLinks) bleef wat vaag in zijn beantwoording. Na een spannende stemming is de motie aangenomen met 22 stemmen voor en 21 stemmen tegen. Steun kregen wij vanuit D66 (mede-indiener), PvdA en GroenLinks.
Benoem de koe in de kamer
De motie is hier te lezen. Na de zin in de PPN over het gedrag van de consument in verhouding met de klimaatdoelen staat de volgende zin: "Heel Tilburg zal een bijdrage moeten leveren. We stellen een communicatiestrategie op om bewustwording in de stad te vergroten."
Het Rijk is enige tijd geleden gestart met de campagne ‘Iedereen doet wat’. Daar gaat het erover dat burgers hun banden op spanning brengen, huizen isoleren, de verwarming lager zetten, zonnepanelen plaatsen, etc.. Allemaal mooie voorbeelden maar ze vergaten de koe in de kamer; het consumeren van dierlijke eiwitten heeft óók een grote impact op het klimaat.
In de landelijke strategie is dat onderwerp bewust uit de campagne geschrapt door de toenmalige minister van LNV. Nadat dit openbaar werd, is het onderwerp alsnog toegevoegd.
Laat Tilburg niet diezelfde fout maken, was onze oproep. Wethouder Grashoff (GroenLinks) gaf aan niet van plan te zijn om minder vlees eten mee te nemen in de strategie, omdat hij sturen op voeding een rijkstaak vindt.
Tijdens dit debat waren de discussies ook verhit, zoals dit krantenartikel ook benoemd. Niet iedereen in de raad is er klaar voor om te horen dat het advies, om te minderen met vlees, geen betutteling maar noodzakelijk is om de klimaatdoelen te halen. Daarnaast is het simpelweg onlogisch om een onderwerp, dat wel relevant en van invloed is, niet te benoemen. Waarom zou dit onderwerp een rijkstaak zijn, en de andere onderwerpen niet?
Met een nipte meerderheid haalde deze motie het, met 22 stemmen voor en 21 stemmen tegen. Voor stemden Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA en D66. De motie is aangenomen. De bijdrage van Pam kun je hier lezen.
Duurzaam drollen vangen
De motie is hier te lezen. In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen kwam het idee op om te kijken of we aan ouders, van jonge kinderen die meedoen aan baby-peuterzwemmen, wasbare zwemluiers kunnen verstrekken (tegen betaling). Het gaat om een kleine groep gebruikers en om gemiddeld één vuilniszak aan luierafval per dag, voor elk zwembad.
Volgens een aantal partijen in de raad wordt hiermee eigenlijk een niet bestaand probleem bestreden en is de beoogde impact te klein. Wat ons betreft zou dit een mooie nudge
kunnen zijn in de systeemverandering. Dat we aan Tilburgers een alternatief laten zien voor een wegwerpproduct, is nooit mis! Het is uiteindelijk ook goedkoper voor de gebruiker. Een mooi voorbeeld van de donut economie.
De motie is verworpen. Alleen de Partij voor de Dieren stemde voor.
Prikkelarm zwemmen
De motie is hier te lezen. Voor corona bood het zwembad Stappegoor prikkelarm zwemmen aan. Dit is recreatief zwemmen waarbij de glijbaan, wildwaterbaan, bubbelbaden en sproeiers uit staan, de lampen gedimd zijn en met rustige achtergrondmuziek. Dus geen baantjes trekken maar echt recreatie in het water.
Na corona is het, ondanks een poging, niet gelukt om het weer aan de Tilburgers aan te bieden. Heel zonde! Want in water zijn kan het zenuwstelsel helpen ontspannen en bewegen gaat veel soepeler. Daarom kan specifiek prikkelarm zwemmen goed werken bij mensen met ADHD, autisme, niet aangeboren hersenletsel, de ziekte van Parkinson etc..
Tilburg ziet zich graag als een inclusieve stad. Daar hoort ook sporten op maat bij. Wethouder van Asten (VVD) gaf aan dat er weinig animo voor zal zijn en dat dit eigenlijk al gebeurt maar een andere naam heeft (therapeutisch zwemmen). Ook suggereerde hij om prikkelarm zwemmen grootschalig aan te pakken, te combineren met schoolzwemmen of te koppelen aan verenigingen.
Wat de Partij voor de Dieren-fractie betreft is dat absoluut geen goed idee. Therapeutisch zwemmen dient een heel andere doelgroep en mensen die prikkelarm willen zwemmen zitten juist niet te wachten op iets grootschaligs of iets in groepsverband. Biedt prikkelarm zwemmen aan zonder toeters of bellen.
Gelukkig vond de meerderheid van de raad dit ook.
De motie is aangenomen. Voor stemden Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks, FvD, 50Plus, CDA, D66, Lokaal Tilburg en SP. Tegen stemden LST, VVD en Voor Tilburg. De bijdrage van Pam is hier te lezen.
Rookvrij op de bus wachten
De motie is hier te lezen. Enige tijd geleden mailde een burger ons met klachten over de staat van het busstation. Overal peuken, peuken, peuken. Dit zorgt voor zwerfafval en ook nog eens voor een smerig station. Het advies was; voer net als op het naastgelegen treinstation een rookverbod in.
De Partij voor de Dieren-fractie vond dit een heel goede suggestie! Daarom hebben wij hier een motie over ingediend. Sommige partijen waren nog aan het mopperen omdat het betutteling zou zijn. Bij een speeltuin geen sigaret opsteken vond iedereen heel logisch maar tijdens het wachten op de bus is dit een ander verhaal. De Partij voor de Dieren gunt álle Tilburgers een schone lucht, ongeacht hun leeftijd.
Gelukkig zag een meerderheid ook de voordelen van rookvrij op de bus wachten. De motie is aangenomen. Voor stemden Partij voor de Dieren, SP, PvdA, D66, Voor Tilburg, Lokaal Tilburg en GroenLinks. Tegen stemden VVD, LST, FvD, 50Plus en CDA.
Circulaire (menstruatie) cyclus
De motie lees je hier. De helft van de wereldbevolking menstrueert op een gegeven moment in diens leven. Helaas kan een steeds grotere groep de producten die hierbij horen niet meer betalen. Daarom zijn er op verschillende plekken in de stad MUP’s. Deze ‘Menstruatieproduct Uitgifte Punten’ werken samen met het Armoedefonds die deze MUP’s bevoorraad. De Partij voor de Dieren ziet graag dat het aantal MUP’s wordt uitgebreid, maar ook dat het aanbod deels gaat bestaan uit herbruikbare producten zoals een cup, wasbaar maandverband of menstruatieondergoed.
In voorbereidingsgesprekken die Pam met het Armoedefonds voerde, bleek dat een eerdere eenmalige donatie van de gemeente goed besteed maar opgeraakt is, en dat er meer nodig is om de MUP’s blijvend van producten te voorzien.
Wethouder Lahlah (GroenLinks) had anderen signalen vanuit het Armoedefonds ontvangen. De wethouder gaat in overleg om te kijken wat er aan de hand is en of er meer financiële dekking nodig is.
Doordat wij dit gesprek graag afwachten hebben we onze motie aangehouden. Op een later moment komen we hierop terug. De bijdrage van Pam is hier te lezen.
Een veilig thuis voor mens en dier
De motie lees je hier. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een huisdier. Daar zitten ook slachtoffers van huiselijk geweld bij. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld mét huisdieren gemiddeld één jaar later pas hulp zoekt, omdat zij geen goede opvang voor hun huisdier kunnen vinden.
In de huidige situatie is het namelijk niet mogelijk om je huisdier mee te nemen naar een Blijf van mijn lijf-huis. Het asiel is een optie maar dan dient het dier meestal afgestaan te worden, wat voor de vluchtende maar ook voor het dier een traumatische ervaring kan zijn. Een hotel of pension is vaak geen optie vanwege de hoge kosten en het gebrek aan plaatsen. Het huisdier onderbrengen bij vrienden of familie (zoals nu vaak gebeurt), zorgt ervoor dat zij ongewenst tussen dader en slachtoffer in komen te staan met meer ellende tot gevolg.
Er zijn organisaties zoals stichting Mendoo die zich hiervoor inzetten. Met onze motie riepen we het college op om uit te zoeken of deze stichting of andere organisaties kunnen helpen om de Tilburgse slachtoffers van huiselijk geweld bij te staan. Want we weten allemaal wat er kan gebeuren als een slachtoffer niet tijdig kan vluchten... Ook Tilburg kent hier voorbeelden van.
Wethouder Hendrikx (D66) was blij om te leren over de rol van huisdieren in dit soort situaties, die haar en veel raadsfracties niet bekend was, en wilde de motie dan ook graag overnemen. De raad zag ook in dat we hier als gemeente op zouden moeten anticiperen en onze motie is unaniem aangenomen. De bijdrage van Pam lezen kan hier.
Naast dat de motie aangenomen is, waar we ongelofelijk blij mee zijn, laat deze motie ook heel goed zien wat de rol is van ons als Partij voor de Dieren. Uit het debat bleek dat zowel de raadsleden als ook het college niet bekend waren met deze problematiek. Door ook huisdieren mee te nemen in het beleid rondom huiselijk geweld krijg je een vollediger beeld van wat er speelt en kan je op meer vlakken slachtoffers helpen, zowel mens als dier. Het is ook een mooi voorbeeld dat als je opkomt voor dieren, dit niet betekend dat je niets voor de mens doet. Wie goed zorgt voor dieren, zorgt automatisch goed voor mensen. En dat is de meerwaarde van de Partij voor de Dieren!
Tot slot
Onze fractie is enorm blij met de geboekte resultaten! Als je negen moties indient (de meeste van alle fracties) is de kans groot dat het merendeel wordt weggestemd. Is het niet op inhoud, dan wel vanwege het politieke spel.
Gelukkig zijn al onze moties op de inhoud beoordeeld en is er voor ons gevoel ook op die manier over gestemd. Omdat we ons kunnen vinden in de algehele lijn en omdat veel van onze voorstellen aangenomen zijn hebben wij vóór de perspectiefnota gestemd. Er worden grote, goede stappen gezet maar het tempo mag wat ons betreft echter nog flink omhoog. Er is voor ons nog veel te doen om gemeente Tilburg nog groener en diervriendelijker te krijgen!
Interessant voor jou
Motie 'Benoem de koe in de kamer' (Perspectiefnota 2024)
Lees verderBegroting 2024 - Inclusieve stad
Lees verder