Opinie - Honderden apen zijn in Tilburg slechts werg­werp­pro­ducten


22 mei 2024

Vermoord, omdat je financieel waardeloos bent. Dat lot ondergingen de java-apen (ook wel krabbenetende makaken genoemd) bij apenhandelaar Hartelust in Tilburg. Niet omdat ze ziek waren, of om hen uit hun lijden te verlossen. Nee, enkele van hun soortgenoten bleken TBC te hebben en daarom zijn ze afgemaakt.

Gedood worden is wat de 1.000 apen die op een gemiddelde dag bij Hartelust gevangen zitten, sowieso te wachten staat. Alle proefdieren worden uiteindelijk vermoord. Sterven ze niet door de verschrikkelijke experimenten, dan worden ze achteraf gedood. Ze leveren geen geld meer op, zijn nutteloos, worden gedood en weg gegooid.

Daarmee heeft de moderne mens deze dieren tot wegwerpproducten gedegradeerd. Levende, voelende wezens, die familiebanden, vrienden, behoeften en emoties hebben. Die net als mensen rouwen, vreugde en spelen kennen.

Het is een schande dat de wet toestaat dat we zo met dieren omgaan. Ook al zegt de wet “het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen”, blijkbaar is de portemonnee van een ondernemer een “redelijk” genoeg doel.

En dan te bedenken dat deze makaken, juist door de menselijk behoefte naar dierproeven, een bedreigde status heeft! Het is dan blijkbaar oké dat vanwege geld, deze dieren zo achteloos worden behandeld en vermoord.

Een deel van deze apen had TBC. Hoe wenselijk is het dat die proefdierhandelaar midden in een woonwijk staat, met alle risico’s voor de volksgezondheid? Nu is het blijkbaar goed gegaan, voor de werknemers en omwonenden, niet de apen zelf, maar het risico blijft aanwezig dat de ontvoerde apen opnieuw ziektes meenemen naar Tilburg en er wél een TBC-uitbraak bij mensen ontstaat. Met corona in het achterhoofd zouden we zulke risico’s toch moeten voorkomen.

Wat de Partij voor de Dieren betreft, stopt de handel én de proeven met deze dieren meteen. Wij zullen er elke dag voor strijden met alle middelen die we hebben om dit dierenleed te stoppen. Want de maatschappij is er klaar voor, zelfs de politiek landelijk en lokaal lijkt er klaar voor te zijn. De proefdieren waren er altijd al klaar voor. De tijd is rijp voor een einde aan dierproeven!

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Vooruit met het dierenwelzijnsbeleid!

Hoe staat het ervoor met het Tilburgse dierenwelzijnsbeleid? Op verzoek van de Partij voor de Dieren vond daarover maandag ee...

Lees verder

Voltallige gemeenteraad: Stop de handel in proefdierapen!

De gehele gemeenteraad schaarde zich achter een voorstel van de Partij voor de Dieren om de minister op te roepen een einde t...

Lees verder

Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

    Word actief