Voltallige gemeen­teraad: Stop de handel in proef­die­rapen!


27 mei 2024

De gehele gemeenteraad schaarde zich achter een voorstel van de Partij voor de Dieren om de minister op te roepen een einde te maken aan de handel met proefdierapen. Alle Tilburgse partijen zijn het er mee eens dat dit dierenleed zo snel mogelijk moet stoppen. De hoop is gevestigd op de minister, die nu door moet pakken. De maatschappij en politiek zijn er klaar voor. De apen zijn er altijd al klaar voor geweest.

In Tilburg staat de enige Nederlandse handelaar in apen voor dierproeven, het bedrijf Hartelust. In mei van dit jaar kwam naar buiten dat het bedrijf tientallen, zo niet honderden, java-apen heeft gedood, omdat een deel was besmet met tuberculose. Het toont hoe wordt omgegaan met proefdieren: als zijnde wegwerpartikelen.

Deze apen van Hartelust worden niet gebruikt voor dierproeven in Nederland. De handelaar haalt java-apen onder verdachte omstandigheden uit Zuidoost-Azië, om ze vervolgens vanuit Tilburg te verschepen naar andere landen in Europa. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) adviseert met klem om níet van apenhandelaar Hartelust apen af te nemen voor dierproeven, omdat niet met zekerheid valt te zeggen dat de handelswijze van Hartelust door de beugel kan. Er worden in Zuidoost-Azië apen illegaal uit het wild gevangen, met mede als gevolg dat de Java-aap nu een bedreigde diersoort is.

Wij zijn trots als een aap dat we de gehele Tilburgse gemeenteraad hebben weten te overtuigen van het belang van deze oproep aan de minister.


> Lees hier de bijdrage aan het debat over de actuele motie.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Opinie - Honderden apen zijn in Tilburg slechts wergwerpproducten

Vermoord, omdat je financieel waardeloos bent. Dat lot ondergingen de java-apen (ook wel krabbenetende makaken genoemd) bij a...

Lees verder

Stop met het aanbieden van duizenden dieren in plastic bakjes

Weer duizenden kikkers, schildpadden en slangen in plastic bakjes op een beurs in Tilburg? Niet als het aan ons gemeenteraads...

Lees verder

Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

    Word actief