Stop met het aanbieden van duizenden dieren in plastic bakjes


Partij voor de Dieren wil een einde aan de Tilburgse handel in exotische dieren

10 juni 2024

Weer duizenden kikkers, schildpadden en slangen in plastic bakjes op een beurs in Tilburg? Niet als het aan ons gemeenteraadslid Pam Wijnans ligt. Zij vindt het niet uit te leggen dat de gemeente de ‘Tilburgse Terrarium Dagen’ weer toestaat: “deze dieren zijn niet geschikt om als huisdier te houden. De opvangcentra zitten al vol met gedumpte (exotische) dieren. Zo’n beurs past dus niet in een stad die de belangen van dieren serieus neemt.” Pam heeft hierover schriftelijke vragen ingediend.

Tekst gaat verder onder de foto

Wie vorig jaar heeft gezien hoe vele honderden reptielen, amfibieën en andere dieren in plastic bakjes als koopwaar stonden uitgestald tijden de ‘Tilburgse Terrarium Dagen’ - zie de foto's hieronder - zal niet blij zijn dat de reptielenbeurs dit jaar weer plaatsvindt. Gemeenteraadslid Pam Wijnans is verbolgen dat de gemeente de beurs dit jaar weer toestaat, en heeft navraag gedaan of de organisatie nu wel een vergunning heeft en wat blijkt: “Voor evenementen met dieren is altijd een vergunning nodig, tenzij de dieren die het betreft altijd al op de evenementenlocatie aanwezig zijn. Doorgaans zijn er geen slangen, gifkikkers of schilpadden te vinden in de parkeergarage van de Rooij Pannen, geloof ik. En tóch is er weer geen vergunning aangevraagd! Let de gemeente wel goed op?”

Tekst gaat verder onder de foto

Het is erg onverstandig om exoten zo massaal aan te bieden, zegt Pam: “Een impulsaankoop is snel gedaan, maar deze dieren zijn veel moeilijker te verzorgen dan de gemiddeld hond of kat, en dan wil men er vanaf.” De organisatie van de beurs, Dierenpark De Oliemeulen, vangt ook reptielen en andere exoten op. Zo werden de drie slangen die vorige maand in Den Bosch zijn gedumpt naar de Oliemeulen gebracht voor de juist verzorging. Pam: “Dat kopen en dumpen blijft doorgaan als je dit soort 'hobby'-beurzen blijft toestaan. Het is dweilen met de kraan open. Daar moeten we echt paal en perk aan stellen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Voor zoogdieren is er een landelijke lijst opgesteld waarop soorten staan die je als particulier als huisdier mag hebben. Die lijst treedt op 1 juli 2024 in werking, omdat sommige dieren erg moeilijk te verzorgen zijn. Zo mag je vanaf dan wel nog een goudhamster hebben, maar geen Russische dwerghamster meer. De Serval die zondag ontsnapte in Tilburg staat daar bijvoorbeeld niet op. Na 1 juli mag je die officieel niet meer als huisdier hebben, tenzij je dit dier daarvoor al had. Dan mag het dier tot diens dood bij je blijven wonen. Een dergelijke lijst bestaat gek genoeg nog niet voor andere dieren. In theorie zou je dus elk ander dier als huisdier mogen hebben. Bijvoorbeeld een anaconda van 4 meter of een Australische Huntsman-spin van 30 centimeter...

Tekst gaat verder onder de foto

Gelukkig is de lijst voor het houden van vogels, amfibieën of reptielen wel aangekondigd. In de toekomst wordt het dus ook niet meer toegestaan moeilijk te verzorgen exoten als huisdier te houden. Dat is wat ons betreft een noodzakelijke landelijke ontwikkeling maar kan nog jaren op zich laten wachten. Met die informatie in het achterhoofd is het volgens Pam onverstandig de handel in deze exoten nu te blijven normaliseren. “Als gemeente staan we steeds minder evenementen met dieren toe omdat we dat niet meer vinden passen bij de huidige tijd. Zo staan er geen pony's meer op de kermis, is er geen levende kersstal meer en zijn evenementen met dieren voortaan vergunningsplichtig. Het is gek dat de handel in duizenden exotische dieren, die uren bij elkaar in plastic bakjes staan, in onze gemeente dan wél plaatsvindt. En dat zonder de nodige vergunning. Toch?”

Tekst gaat verder onder de foto

Daarom roept Pam de gemeente op geen vergunning te verlenen aan dergelijke evenementen, die ingaan tegen de landelijke en lokale ambities wat betreft het omgaan met dieren.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Voltallige gemeenteraad: Stop de handel in proefdierapen!

De gehele gemeenteraad schaarde zich achter een voorstel van de Partij voor de Dieren om de minister op te roepen een einde t...

Lees verder

Het doek is gevallen voor de jaarlijkse, massale reptielenbeurs in Tilburg

Onze kritiek op de ‘Tilburgse Terrarium Dagen’ heeft het gewenste resultaat opgeleverd: de gemeente erkent nu dat deze beurs,...

Lees verder

Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

    Word actief