Vooruit met het dieren­wel­zijns­beleid!


Te weinig ophel­dering tijdens infor­ma­tie­bij­een­komst dus "wordt vervolgd"

7 mei 2024

Hoe staat het ervoor met het Tilburgse dierenwelzijnsbeleid? Op verzoek van de Partij voor de Dieren vond daarover maandag een informatiebijeenkomst plaats. Helaas werd de raad er niet veel wijzer van, waarop is besloten om later dieper in te gaan op de voortgang van het gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid, en de vraag hoe we dit beleid kunnen verbeteren.

De belangen en het welzijn van dieren is de bestaansreden van onze partij. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat de gemeente een serieus dierenwelzijnsbeleid heeft en uitvoert. Gemeente Tilburg heeft al een dierenwelzijnsbeleid, maar het is niet erg duidelijk hoe dat loopt, en actiepunten lijken niet te zijn uitgevoerd. Daarom hebben wij een agenderingsverzoek ingediend om het dierenwelzijnsbeleid te bespreken in de gemeenteraad, wat afgelopen maandag gebeurde.

Als gemeenteraadsleden besluiten nemen over dier gerelateerde zaken, moeten ze daar wel over geïnformeerd zijn. Daarom hoopten wij dat met deze sessie de andere raadsleden een beter beeld krijgen bij dit beleidsterrein, wat er daadwerkelijk aan beleid onder ligt, en wat daarvan uitgevoerd wordt. Dat stukje inhoud bleek echter niet terug te komen in de presentatie, tot onvrede bij ons én andere partijen, die ons punt daarover onderschreven.

Na een wat warrige vragenronde en overleg zijn we tot de conclusie gekomen dat met deze informatie (nog) geen debat kan worden gevoerd. Wij willen als raad graag over de daadwerkelijke inhoud van het dierenwelzijnsbeleid bijgepraat worden, niet enkel over het proces. Het beleidsstuk zelf is namelijk niet aan bod gekomen terwijl dat wel het doel van deze sessie zou zijn.

We zijn overeen gekomen dat er na de zomer een verdiepende expertmeeting zal plaatsvinden over wat dierenwelzijnsbeleid kan inhouden, hoe het Tilburgse beleid eruit ziet, en wat andere gemeenten op dit vlak doen. Naar aanleiding daarvan zal de raad het debat gaan voeren over de vraag “wat voor dierenwelzijnsgemeente willen wij zijn?”.

Enerzijds zijn wij teleurgesteld dat aan de vraag om informatievoorziening onvoldoende is voldaan. Anderzijds zijn we blij dat andere partijen nu ook hebben ervaren waarom het gesprek voeren over dierenwelzijnsbeleid zo ontzettend hard nodig is. Dit wordt dus vervolgd!


De hele informatiebijeenkomst is hier (vanaf 14 uur) terug te zien en luisteren.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Opinie - Te lang dieronvriendelijk vermaak beneemt de smaak

Dieren zijn geen dingen, maar wezens met belangen, behoeften en wensen zoals wij die als mensen ook kennen. Laten we hen dan ...

Lees verder

Opinie - Honderden apen zijn in Tilburg slechts wergwerpproducten

Vermoord, omdat je financieel waardeloos bent. Dat lot ondergingen de java-apen (ook wel krabbenetende makaken genoemd) bij a...

Lees verder

Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

    Word actief