Opinie - Te lang dier­on­vrien­delijk vermaak beneemt de smaak


25 januari 2024

Dieren zijn geen dingen, maar wezens met belangen, behoeften en wensen zoals wij die als mensen ook kennen. Laten we hen dan ook zo respecteren, en onze kinderen niet leren dat dieren er zijn voor ons vermaak. Dat kan ook prima, want als mensen zijn we creatief genoeg om onszelf te vermaken zónder daarvoor dieren te degraderen tot entertainmentmateriaal.

    Dieren zijn soms net mensen. Dat is niet zo gek, want mensen zijn ook dieren, en in de loop van de tijd is steeds duidelijker geworden dat mensen ook veel op andere diersoorten lijken. Toen we nog weinig wisten over onze overeenkomsten, was het niet zo gek om dieren te gebruiken voor vermaak. Zoals bij traditionele feesten, op kermissen, en in circussen. We wisten niet beter! Nu steeds meer bekend is over het fysieke, sociale en emotionele lief en leed van zoogdieren, vogels en vissen, komen we als samenleving steeds meer tot het inzicht dat we dieren niet moeten degraderen tot entertainmentmateriaal, simpelweg omdat het kan.

    Zo zijn de zogeheten ‘kwelspelen’, zoals kattenverbranding en ganstrekken, gelukkig grotendeels verleden tijd. Wilde dieren als olifanten en leeuwen mogen niet meer in circussen worden gebruikt, en het Dolfinarium laat dolfijnen niet meer als performers door hoepels springen. De uitjes waar we onze kinderen mee naartoe nemen, dragen zo steeds minder bij aan het beeld van dieren als gebruiksvoorwerpen en staan meer in het teken van waardering en bewondering voor de dieren. Een goede ontwikkeling.

    In Tilburg zijn we gestopt met ponyrijden en de reptielententoonstelling op de Kermis. En we kunnen toch concluderen dat de Tilburgse Kermis er niets minder om is geworden. Waarom zou het ook? Er is zoveel te beleven op de Tilburgse Kermis, allemaal zonder gebruik van dieren die überhaupt niet begrepen wat ze daar deden. De organisatie van de Sterrentocht, de voormalige Driekoningentocht, waar honderden kinderen aan meedoen, is er trots op de levende kamelen te hebben vervangen door prachtige lichtgevende sculpturen. In onze stad is ook de levende kerststal met dieren vervangen door rondlopende verklede karakters die feestelijk zingen en jongleren.

    Tradities en gebruiken ontwikkelen mee met de tijd, zoals Sinterklaas. Gebruiken veranderen ook met nieuwe inzichten. In een tijd waarin we ons bewuster dan ooit zijn van de belangen van dieren, ligt het dus voor de hand om bijvoorbeeld ook honden en papegaaien niet meer als artiesten te laten optreden in circussen. Mensen zijn inventief en creatief genoeg om zélf een verbluffende show neer te zetten.

    En natuurlijk is het leuk om met kinderen naar dieren te kijken. Maar laten we dat wel doen met respect voor de behoeften en grenzen van de dieren. Voor wie wil, zijn er genoeg dieren te spotten in de parken van Tilburg, en natuurlijk ook in de natuurgebieden rond de stad. Daarnaast zijn er tal van andere manieren om te leren over dieren. Hoeveel kinderen zijn er wel niet fan van dino's zonder er ooit één in het echt te zien? Het is voor ons allen mooi en leerzaam om dieren te leren kennen, laat het voor hen ook een mooie ervaring zijn.

    Wij staan voor:

    Gerelateerd nieuws

    Dubbele overlast door 'ingehaalde' vuurwerkshows op 1 januari

    De afgelopen jaarwisseling gold er voor het eerst een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Tilburg. De centrale ...

    Lees verder

    Vooruit met het dierenwelzijnsbeleid!

    Hoe staat het ervoor met het Tilburgse dierenwelzijnsbeleid? Op verzoek van de Partij voor de Dieren vond daarover maandag ee...

    Lees verder

    Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

        Word actief