Dubbele overlast door 'inge­haalde' vuur­werk­shows op 1 januari


Monde­linge vragen aan de burge­meester gesteld

15 januari 2024

De afgelopen jaarwisseling gold er voor het eerst een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Tilburg. De centrale vuurwerkshows werden last minute afgelast wegens slecht weer, en werden ‘ingehaald’ op 1 januari. Daardoor veroorzaakte de gemeente een extra dag vuurwerkoverlast! Ons burgerraadslid Peggy heeft daarover mondelinge vragen aan de burgemeester gesteld.

Het vuurwerkverbod is in eerste instantie natuurlijk ingevoerd om vuurwerkoverlast in alle vormen te beperken en naar een vuurwerkvrij Tilburg toe te werken. Door als gemeente de keuze te maken op 1 januari alsnog centrale shows te organiseren verleng je juist de overlast met een dag. Huisdieren die tijdens de jaarwisseling bang zijn of in het wild levende dieren die schade ondervinden aan de knallen en het fijnstof hebben hierdoor een éxtra dag last. Dit staat haaks op de gezamenlijke doelen en ambities.

In de beantwoording van onze vragen gaf burgemeester Weterings aan nog steeds te streven naar een vuurwerkvrij Tilburg. Hij benadrukte daarbij ook dat de centrale vuurwerkshows daar niet helemaal in passen maar een lichtjesshow een beter alternatief zou zijn. Echter liet hij ook weten dat de hele vuurwerktraditie jaren nodig zal hebben om te veranderen, en dat handhaven vanwege gevaar en capaciteit niet lukt.

De burgemeester zal onze vragen en bezwaren meenemen in de evaluatie van de jaarwisseling. Wij zullen scherp zijn op wat daaruit komt en we zullen ons inzetten de volgende jaarwisseling dichterbij een vuurwerkvrij Tilburg te komen. Daarbij zou de focus meer gelegd moeten worden op de initiatieven vanuit de burgers voor alternatieve vieringen. Als we het geld van de dure vuurwerkshows – waarvan we tot een paar uur ervoor niet eens weten of ze door kunnen gaan – daarin zouden investeren, komen we de inwoners van Tilburg pas echt tegemoet!

Gerelateerd nieuws

2 Januari: clean-up actie na de jaarwisseling

Partij voor de Dieren en GroenLinks slaan de handen ineen en steken ze uit de mouwen voor een schoon Tilburg. Op 2 januari 20...

Lees verder

Opinie - Te lang dieronvriendelijk vermaak beneemt de smaak

Dieren zijn geen dingen, maar wezens met belangen, behoeften en wensen zoals wij die als mensen ook kennen. Laten we hen dan ...

Lees verder

Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

    Word actief