Schrif­te­lijke vragen: Dode en stervende eenden in het Wilhel­minapark


Schrif­te­lijke vragen

Indiendatum: 13 sep. 2022

De Partij voor de Dieren fractie is afgelopen weken door verschillende bezorgde burgers benaderd over dode en stervende eenden in het Wilhelminapark (zie foto's). De bezorgde burgers hebben aangegeven op verschillende manieren meldingen te maken bij zowel het NVWA, het waterschap de Dommel en Gemeente Tilburg. Helaas zonder concrete verbeteringen met als gevolg dat er eenden kadavers blijven liggen (tijdens bijvoorbeeld de zomerfestiviteiten) die pas een kleine week later worden geruimd. Ook hebben de burgers die de meldingen bij onze fractie hebben gedaan, kadavers zelf uit het water gehaald en ernstig zieke eenden thuis verzorgd. Zij kiezen hiervoor omdat zij, na meerdere meldingen te hebben gedaan bij de gemeente, geen gehoor vinden.

1. Is het college het met de Partij voor de Dieren fractie eens, dat wanneer er op een gegeven moment tot 10 dode eenden al dagen op de kade liggen die gemeld zijn, deze eenden dan pas de 6e dag na melden opgehaald zijn, de procedure niet optimaal is?
2. Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat de procedure rondom het verwerken van dit soort klachten verbeterd zou moeten worden in het belang van de mensen die in het park recreëren, de levende eenden die door de kadavers ziek worden en andere dieren, zoals huisdieren, die eventueel door de kadavers ziek worden?
3. Erkent het college dat wanneer burgers zich geroepen voelen eenden kadavers uit het water te vissen en zieke eenden thuis te verzorgen, het schort aan tijdig optreden van de gemeente en eventueel externe organisaties die verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de gezondheid van de eenden en voor het opruimen van de kadavers, en deze nalatigheid een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid?

De burgers die wij hebben gesproken die de eenden uit het Wilhelminapark, uit het water halen en thuis verzorgen geven aan dat het hier om botulisme gaat. Dit komt zeer waarschijnlijk door de omstandigheden van hogere watertemperaturen (boven de 20 graden)1 en te lang liggende kadavers van dode eenden die het water verder vervuilen. Dit soort omstandigheden worden zomers vaker gezien in Tilburgse oppervlaktewateren en kunnen we, vanwege steeds hogere temperaturen door klimaatverandering, in de toekomst meer en meer verwachten. De Partij voor de Dieren fractie kan zich vinden in deze constatering. Dit zorgt bij ons voor de volgende vragen:

4. Is er binnen Gemeente Tilburg beleid dat specifiek betrekking heeft op het tegengaan van de ontwikkeling van botulisme en op het tijdig constateren van botulisme? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u dit met ons delen?
5. Voert de gemeente preventief onderzoek uit naar de aanwezigheid van botulisme in de gemeentelijke wateren? Zo ja, in welke frequentie, in welke wateren en wie is de uitvoerende partij?
6. Is het college bereid om, gezien de steeds warmere en drogere zomers die bewezen bijdragen aan de ontwikkeling van botulisme, de onderzoeksfrequentie op te hogen?
7. Bent u voornemens om waarschuwingsborden te plaatsen omtrent botulisme, blauwalg of vogelgriep om te zorgen dat burgers op de juiste manier meldingen kunnen doorgeven en het gevaar voor de volksgezondheid wordt beperkt? Zo nee, waarom niet, en wat bent u dan bereid te gaan doen om te voorkomen dat burgers in aanraking komen met kadavers en eventueel zelf ziek worden?
8. Erkent het college dat door niet adequaat optreden, de eenden in het Wilhelminapark een vreselijke lijdensweg en een afschuwelijke verdrinkingsdood ondergaan?


Bekijk de foto's in het ingediende document.

Indiendatum: 13 sep. 2022
Antwoorddatum: 11 okt. 2022

Hierbij beantwoorden wij de raadsvragen die door het raadslid P. Wijnans (PvdD) zijn gesteld op grond van artikel 41 van het Reglement van Orde gemeenteraad Tilburg 2022. De vragen gaan over eendjes die sterven in het water en zijn ontvangen op 12 september 2022.

Vraag 1: Is het college het met de Partij voor de Dieren fractie eens, dat wanneer er op een gegeven moment tot 10 dode eenden al dagen op de kade liggen die gemeld zijn, deze eenden dan pas de 6e dag na melden opgehaald zijn, de procedure niet optimaal is?

Antwoord 1:
Ja, wij zijn het met u eens dat het in dit specifieke geval niet goed is gegaan. Door een storing in het meldingensysteem Fixi zijn de meldingen van deze dode eenden niet bij de partijen terecht gekomen die hier actie op moeten ondernemen. Uiteindelijk zijn de dode eenden direct geruimd na een melding van de politie.

De reguliere procedure is dat kadavers (dus ook dode eenden) binnen 48 uur geruimd moeten worden. We streven er echter naar ze dezelfde werkdag te laten verwijderen. Bij een goed werkend systeem (Fixi) gebeurt dit ook. In de periode eind augustus, begin september is dit helaas niet goed gegaan.


Vraag 2: Is het college het met de Partij voor de Dieren eens dat de procedure rondom het verwerken van dit soort klachten verbeterd zou moeten worden in het belang van de mensen die in het park recreëren, de levende eenden die door de kadavers ziek worden en andere dieren, zoals huisdieren, die eventueel door de kadavers ziek worden?

Antwoord 2:
Nee, dit is niet nodig. Deze procedure is duidelijk en functioneert normaal gesproken ook goed.


Vraag 3: Erkent het college dat wanneer burgers zich geroepen voelen eenden kadavers uit het water te vissen en zieke eenden thuis te verzorgen, het schort aan tijdig optreden van de gemeente en eventueel externe organisaties die verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de gezondheid van de eenden en voor het opruimen van de kadavers, en deze nalatigheid een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid?

Antwoord 3:
Wij vinden het uiteraard niet wenselijk dat inwoners kadavers uit het water moeten halen. Helaas hadden we hier te maken met een incident.


Vraag 4: Is er binnen Gemeente Tilburg beleid dat specifiek betrekking heeft op het tegengaan van de ontwikkeling van botulisme en op het tijdig constateren van botulisme? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u dit met ons delen?

Antwoord 4:
Wij hebben geen beleid om de ontwikkeling van botulisme tegen te gaan. De bacterie verdwijnt vanzelf wanneer het minder warm wordt. Wel hebben wij voor het tijdig constateren van botulisme richtlijnen hoe we omgaan met meldingen over de waterkwaliteit van het oppervlaktewater. Deze staan in ons Protocol Botulisme / Blauwalg. Verder kunnen wij geen maatregelen tegen botulisme nemen, anders dan zorgen dat kadavers van dieren snel worden opgeruimd.


Vraag 5: Voert de gemeente preventief onderzoek uit naar de aanwezigheid van botulisme in de gemeentelijke wateren? Zo ja, in welke frequentie, in welke wateren en wie is de uitvoerende partij?

Antwoord 5:
Nee, wij voeren, net als het waterschap, geen preventief onderzoek uit, omdat onderzoek op botulisme dient te gebeuren op zieke dieren. Het waterschap stelt botulisme vast op basis van watertemperatuur, kadavers en kennis uit het verleden.


Vraag 6: Is het college bereid om, gezien de steeds warmere en drogere zomers die bewezen bijdragen aan de ontwikkeling van botulisme, de onderzoeksfrequentie op te hogen?

Antwoord 6:
Nee, zie antwoord 5.


Vraag 7: Bent u voornemens om waarschuwingsborden te plaatsen omtrent botulisme, blauwalg of vogelgriep om te zorgen dat burgers op de juiste manier meldingen kunnen doorgeven en het gevaar voor de volksgezondheid wordt beperkt? Zo nee, waarom niet, en wat bent u dan bereid te gaan doen om te voorkomen dat burgers in aanraking komen met kadavers en eventueel zelf ziek worden?

Antwoord 7:
Wij plaatsen waarschuwingsborden wanneer op een locatie botulisme, blauwalg of vogelgriep is geconstateerd of er een vermoeden bestaat. Als het waterschap botulisme constateert of vermoedt, verzoekt het de gemeente om waarschuwingsborden te plaatsen.

Op deze borden staat: ‘Let op Botulisme aanwezig, voorkom contact met het water’ of ‘Waarschuwing vanwege BLAUWALGEN. Vermijd contact met dit water. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier’. Wij informeren onze inwoners via diverse mediakanalen hoe zij meldingen kunnen doorgeven over botulisme, blauwalg of vogelgriep.


Vraag 8: Erkent het college dat door niet adequaat optreden, de eenden in het Wilhelminapark een vreselijke lijdensweg en een afschuwelijke verdrinkingsdood ondergaan?

Antwoord 8:
Wij vinden het vervelend dat de dode eenden te laat zijn opgeruimd, maar helaas hadden we hier te maken met een incident.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Technische vragen: Aanpassing verkeerssituatie fietsbrug TweeSteden

Lees verder

Schriftelijke vragen: Verbod op vleesreclames

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer