Geslaagde opruim­actie van vuur­werk­afval


Partij voor de Dieren en Groen­Links steken samen de handen uit de mouwen

2 januari 2023

Op 2 januari hebben leden van Partij voor de Dieren en GroenLinks vuurwerkafval opgeruimd in en nabij de straten van het Korvelplein. Met de actie vragen de partijen aandacht voor het vele vuurwerkafval dat na de jaarwisseling in de stad blijft rondslingeren. Vuurwerk bevat kruit, chemicaliën en zware metalen. Hoe langer het afval in de straten blijft liggen, hoe meer van die stoffen terecht kunnen komen in bomen, perken en het grondwater.

Partij voor de Dieren-raadslid Pam Wijnans: “Met deze opruimactie maken we ook een statement. De effecten van particulier afgestoken vuurwerk, op de veiligheid van mensen en dieren, maar ook de lucht- en waterkwaliteit is te groot. Het moet en kan anders”.

In de gemeenteraad is de voorbije jaren meermaals gesproken over de jaarwisseling en de rol van consumentenvuurwerk hierin. De gemeenteraad besloot al eerder om gefaseerd naar een vuurwerkvrij Tilburg toe te werken. Dit betekent dat er op termijn geen ruimte meer is voor particulier afgestoken vuurwerk. Dit ten behoeve van een jaarwisseling die voor iedereen veilig is, ook voor de hulpverleners en ordediensten die moeten werken.

Op de dag van de opruimactie kondigden de landelijke fracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren aan de behandeling van hun initiatiefwet voor een landelijk vuurwerkverbod snel te willen behandelen in de Tweede Kamer. Na het grote aantal incidenten van deze jaarwisseling en de oproep van de burgemeesters willen GroenLinks en Partij voor de Dieren nog deze maand de behandeling afronden.

Gerelateerd nieuws

Vuurwerk cleanup

Erger jij je ook altijd aan het afval dat op straat blijft liggen na de jaarwisseling? En wil jij samen met andere gelijkgest...

Lees verder

Het tweede PvdD café

De PvdD werkgroep Tilburg organiseert maandagavond 23 januari tussen 19.00 en 22.00 het tweede PvdD café. In november hadden ...

Lees verder

Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

    Word actief