Expert­meeting dieren­wel­zijns­beleid


We kijken positief terug op de bijeen­komst, maar zijn niet positief over het Tilburgse dieren­wel­zijns­beleid.

23 september 2024

Maandag 23 september vond een expertmeeting dierenwelzijnsbeleid plaats. Op 6 mei vond hier al een informatiebijeenkomst over plaats. Die sessie vond plaats op verzoek van onze partij. Helaas was de raad niet veel wijzer geworden van de bijeenkomst. Daarom deze expertmeeting dierenwelzijnsbeleid.

De eerste presentatie was van Just de Wit, beleidsadviseur dierenrechten bij de Koninklijke Hondenbescherming. Hierna hebben we een update gekregen over het huidige dierenwelzijnsbeleid in Tilburg. Vervolgens werd door Willeke van den Heuvel, freelance adviseur dierenwelzijn, een beeld gegeven hoe het zit met het dierenwelzijnsbeleid in andere gemeentes. Willeke maakte duidelijk zichtbaar dat er in Tilburg veel ruimte is voor verbetering.

De laatste presentatie was van was van Eva van Duijn, adviseur dierenwelzijn gemeente Almere. Almere was in 2022 de diervriendelijkste gemeente. Eva is ook actief bij DierVizier. DierVizier is een samenwerkingsverband dat kennis en inspiratie geeft om gemeentelijke vragen over dieren en dierenwelzijn te beantwoorden.

Wij kijken positief terug op deze expertmeeting, maar zijn niet positief over het Tilburgse dierenwelzijnsbeleid. De experts bij deze bijeenkomst waren goed voorbereid en hebben ons veel inzicht gegeven.

Zoals op bovenstaand plaatje* te zien is kleurt Tilburg erg rood in vergelijking met (qua grootte) soortgelijke gemeentes. Er is veel ruimte voor verbetering. De wethouder gaf aan geen ambities te hebben voor het dierenwelzijnsbeleid, behalve aan de wettelijke ondergrens te voldoen. We verwachten als partij dat minimaal aan die ondergrens wordt voldaan. We zijn erg teleurgesteld nu blijkt dat we zelfs daar niet aan voldoen! Zo is er niet voldoende opvang voor zwerfkatten en hebben 4 van de 5 kinderboerderijen geen gediplomeerd personeel wat verplicht is voor een keurmerk.

Wij als Partij voor de Dieren zetten ons al 2 jaar in om een diervriendelijke gemeente te zijn. En we hebben al heel wat in beweging gebracht. Het belangrijkste is nu dat er integraal en overkoepelend beleid komt rondom dierenwelzijn. We willen daarom nog steeds dat er een dierenwelzijnsnota komt. Eerder dienden we hier al een motie voor in. We hebben dan ook een debat aangevraagd aan het einde van de expertmeeting. Meerdere aanwezigen steunden deze debataanvraag en de debatsessie wordt dan ook ingepland.

De debatsessie zal gaan over de vragen: Wat voor dierenwelzijnsgemeente willen we zijn? Welk ambitieniveau streven we na? Op welke manier kunnen we zo snel mogelijk voldoen aan minimaal het wettelijk minimum?

*dit is een PowerPoint dia uit de presentatie van Willeke van den Heuvel

Gerelateerd nieuws

Op werkbezoek - Duurzaam bouwen

Naast allerlei inhoudelijke vergaderingen kunnen raadsleden ook op werkbezoek. Deze keer was het thema duurzaamheid en ging A...

Lees verder

Doel Tilburg klimaatneutraal van 2045 naar 2050 gegaan!

Ons amendement 2045 blijft 2045, die we samen met SP Tilburg hebben ingediend, is helaas verworpen in de raadsvergadering van...

Lees verder

Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

    Word actief