Koersdocument Oostflank
De Oostflank is het gebied aan de oostkant van de gemeente Tilburg. Kortom, de Tilburgse dorpen, de gemeente Oisterwijk en het landelijk gebied daartussen. In de Oostflank worden flink meer woningen gebouwd maar komt er ook meer ruimte voor natuur en de landbouw wordt er langzaamaan getransformeerd naar een extensieve (tegenovergestelde van intensieve), natuur inclusieve vorm van landbouw.
De Tilburgse en Oisterwijkse raden bespraken de afgelopen weken het koersdocument Oostflank waarin de ambities werden omschreven.
Wil je meer weten over wat de Oostflank precies betekent en om welk gebied het gaat? Klik dan hier.
Het proces rondom de Oostflank kende al meerdere bezoeken, besprekingen, et cetera, voordat het in de raad besproken werd. Tijdens de informatiebijeenkomst in de raad op maandag 26 maart waren er veel insprekers aanwezig, vooral vanuit de boomkwekerijsector. Benieuwd wat zij te zeggen hadden? Klik dan hier en scroll naar ‘Informatiebijeenkomst Koersdocument Oostflank’.
Onze fractie zag dat de informatiebijeenkomst veel losmaakte bij de verschillende fracties. Ook begon er toen onduidelijkheid te spelen over wie er nou in moest leveren op het gebied van natuur. De vrees bij de sector zelf, en ook bij verschillende fracties, was dat het vooral de boomkwekers zouden zijn.
Op basis van de stukken concludeert onze fractie dat er geen groei meer is in fysieke oppervlakte voor de boomkwekers en dat er voor sommigen een verandering in de bedrijfsvoering aan zit te komen. De informatiebijeenkomst was nuttig maar intens. Er kwamen dan ook meerdere debatvragen uit naar voren.
De Partij voor de Dieren diende de volgende debatvraag in: “Wat voor landbouwgemeente willen wij zijn? Hoe zien de fracties de toekomst van de landbouw voor zich binnen onze gemeente inclusief de Oostflank?" Andere debatvragen gingen over het gebrek aan een economische paragraaf en uitzicht voor de landbouw en het gebied zelf.
Onze debatbijdrage was als volgt:
“Wat betreft de Partij voor de Dieren zetten we met dit koersdocument de nodige stappen om het oostelijk buitengebied van Tilburg toekomstbestendig te maken. Waarbij de focust ligt op natuur, woningbouw en de bijbehorende transformatie van de landbouw. Niet alles kan meer overal en daarom moeten er dappere keuzes gemaakt worden.
De Oostflank wordt niet groter dus het moet op dat oppervlakte gaan gebeuren. En welke keuzes maakt de Partij voor de Dieren dan? De landbouw van de toekomst is biologisch, grondgebonden, circulair en in de basis plantaardig.
Het landbouwsysteem zoals we dat nu kennen is failliet en niet klaar voor de toekomst. Het systeem heeft lang zijn doel gediend en voldaan aan de behoeften van onze maatschappij en economie. Echter wegen de kosten niet meer op tegen de baten. De natuur, de biodiversiteit en het klimaat vragen, verplichten, ons andere moedige keuzes te maken. Keuzes die we nu maken hebben een weerslag op de generaties na ons.
Door nu duidelijke keuzes te maken in en daarbij de Aarde voorop te zetten zorgt ervoor dat de generaties na ons ook nog een woning en een fijne leefomgeving hebben. De tijd dat economie leidend was is voorbij. Want het is bijzonder, ergens: we zien het niet omdat we er met onze neus bovenop zitten, maar de Aarde onder onze voeten, is de enige die we hebben. Er is geen Planeet B.
Dít koersdocument stuurt precies op het juiste niveau verandering aan. Als we op een te klein niveau kijken lijken eventuele negatieve effecten veel groter omdat ze invloed hebben op een individu. Verandering lijkt dan haast een persoonlijke aanval terwijl dat het niet is. Op landelijk niveau kijken is weer te generiek. Beiden maken dat we het doel van het koersdocument verliezen in de discussie.
Wanneer we het hebben over de Oostflank, is dat eigenlijk het goede niveau waar een slag gemaakt kan worden met verduurzaming. Met álle betrokkenen kan een slag geslagen worden voor een Oostflank waar alle behoeften samen komen. Een toekomstbestendig bedrijf, natuur die tegen een stootje kan met genoeg plek voor de dieren en een fijn, mooi gebied om te wonen en te zijn.
Wat ons betreft is de omschrijving van het koersdocument over de landbouw, een hele goede stap in de richting van hoe de Partij voor de Dieren de Tilburgse landbouw voor zich ziet.”
In het debat kreeg de fractie verschillende vragen, zoals; wat vertel je de boomtelers over hun toekomst, wat mist er nog in het document, waar gaat de Partij voor de Dieren een plus op zetten, en is de gemeente volgens uw fractie dan geen landbouwgemeente en waar komt dat door?
Het debat verliep voor onze fractie in een goede sfeer. Want wat vertellen we de boomtelers dan? Voor onze fractie is het duidelijk. Het gezwabber van onder andere het Rijk met het landbouwbeleid, maakt dat agrariërs al veel te lang geen duidelijkheid hebben gekregen over de te varen koers.
Moet het vertrouwen tussen de agrarische ondernemers, hun belangenbehartigers en het college hersteld worden? Zeer zeker! Maar er zit ook een punt van einde aan. Je kunt koffie blijven drinken totdat je het tot elk punt eens bent, maar uiteindelijk is het college en ook de raad een hoeder van het algemeen maatschappelijk belang. Dan is het óók goed leiderschap om te zeggen; “we hebben je gehoord maar dit is zoals we het gaan doen omdat dit het overkoepelende belang ten goede komt”. ‘Nee’ is tenslotte ook een antwoord, net als dat een stip op de horizon dat is.
Wat de Partij voor de Dieren betreft is de manier waarop de ambities voor de Oostflank worden neergelegd een goede manier om de leefbaarheid van dat stukje Tilburg te verbeteren. Er komen meer woningen, er komt een nieuw treinstation bij de Tilburgse dorpen, er wordt geïnvesteerd in een robuust modern OV-systeem van bussen die de dorpen met elkaar en de steden verbinden.
Daarnaast, en dat weegt voor onze fractie extra zwaar, wordt er veel meer natuur aangelegd, is water en bodem leidend in de plannen, en wordt er gewerkt aan een klimaat adaptief landschap.
En tot slot wordt er ingezet op de verandering in de landbouw, waarbij natuur inclusief de standaard wordt en er eigenlijk geen ruimte meer is voor de intensieve veehouderij.
Al met al maakt dat onze fractie tevreden is over dit koersdocument. Is het af? Absoluut niet. Kan er nog een tandje bij? Jazeker! Natuur inclusief is voor ons nog maar het begin. Natuur inclusief kent geen vaste definitie, wat zijn nadelen kent. Daarom zouden wij liever een verschuiving van focus willen zien naar biologische landbouw. Dit is iets waar wij ons in een later stadium nog over buigen.
Naast de debatdeelname stelde onze fractie ook informatieve/technische vragen. Deze vindt je hier. Ook was het Brabants Dagblad aanwezig bij de vergadering en stemming. Een artikel daarover kan je hier lezen.
De fractie heeft vóór het voorstel gestemd met de volgende stemverklaring:
“We hebben de stukken goed gelezen, de debatsessies beluisterd en er heel goed over nagedacht. Alles in oogschouw nemende denken we dat dit koersdocument een goede visie en ambitie weergeeft voor de oostelijke kant van onze gemeente en wij zullen daarom ook voorstemmen.”
Wil je meer lezen over de Oostflank en de bijbehorende stemmingen? Klik dan hier en scroll door naar ‘Raadsvoorstel Koersdocument Oostflank’. Ook kan je hier kijken naar de inbreng van onze fractie op de verschillende dossiers.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Bestemmingsplan Noordhoek 2010, 1e herziening (Elzenhof 139)
Lees verderInitiatiefvoorstel ‘Fossielvrije en vleesloze commerciële buitenreclame’
Lees verder