Raads­ver­ga­dering 11 maart 2024


11 maart 2024

Koersdocument Oostflank
De Oostflank is het gebied aan de oostkant van de gemeente Tilburg. Kortom, de Tilburgse dorpen, de gemeente Oisterwijk en het landelijk gebied daartussen. In de Oostflank worden flink meer woningen gebouwd maar komt er ook meer ruimte voor natuur en de landbouw wordt er langzaamaan getransformeerd naar een extensieve (tegenovergestelde van intensieve), natuur inclusieve vorm van landbouw.
De Tilburgse en Oisterwijkse raden bespraken de afgelopen weken het koersdocument Oostflank waarin de ambities werden omschreven.
Wil je meer weten over wat de Oostflank precies betekent en om welk gebied het gaat? Klik dan hier.

Het proces rondom de Oostflank kende al meerdere bezoeken, besprekingen, et cetera, voordat het in de raad besproken werd. Tijdens de informatiebijeenkomst in de raad op maandag 26 maart waren er veel insprekers aanwezig, vooral vanuit de boomkwekerijsector. Benieuwd wat zij te zeggen hadden? Klik dan hier en scroll naar ‘Informatiebijeenkomst Koersdocument Oostflank’.

Onze fractie zag dat de informatiebijeenkomst veel losmaakte bij de verschillende fracties. Ook begon er toen onduidelijkheid te spelen over wie er nou in moest leveren op het gebied van natuur. De vrees bij de sector zelf, en ook bij verschillende fracties, was dat het vooral de boomkwekers zouden zijn.
Op basis van de stukken concludeert onze fractie dat er geen groei meer is in fysieke oppervlakte voor de boomkwekers en dat er voor sommigen een verandering in de bedrijfsvoering aan zit te komen. De informatiebijeenkomst was nuttig maar intens. Er kwamen dan ook meerdere debatvragen uit naar voren.

De Partij voor de Dieren diende de volgende debatvraag in: “Wat voor landbouwgemeente willen wij zijn? Hoe zien de fracties de toekomst van de landbouw voor zich binnen onze gemeente inclusief de Oostflank?" Andere debatvragen gingen over het gebrek aan een economische paragraaf en uitzicht voor de landbouw en het gebied zelf.

Onze debatbijdrage was als volgt:
Wat betreft de Partij voor de Dieren zetten we met dit koersdocument de nodige stappen om het oostelijk buitengebied van Tilburg toekomstbestendig te maken. Waarbij de focust ligt op natuur, woningbouw en de bijbehorende transformatie van de landbouw. Niet alles kan meer overal en daarom moeten er dappere keuzes gemaakt worden.
De Oostflank wordt niet groter dus het moet op dat oppervlakte gaan gebeuren. En welke keuzes maakt de Partij voor de Dieren dan? De landbouw van de toekomst is biologisch, grondgebonden, circulair en in de basis plantaardig.
Het landbouwsysteem zoals we dat nu kennen is failliet en niet klaar voor de toekomst. Het systeem heeft lang zijn doel gediend en voldaan aan de behoeften van onze maatschappij en economie. Echter wegen de kosten niet meer op tegen de baten. De natuur, de biodiversiteit en het klimaat vragen, verplichten, ons andere moedige keuzes te maken. Keuzes die we nu maken hebben een weerslag op de generaties na ons.
Door nu duidelijke keuzes te maken in en daarbij de Aarde voorop te zetten zorgt ervoor dat de generaties na ons ook nog een woning en een fijne leefomgeving hebben. De tijd dat economie leidend was is voorbij. Want het is bijzonder, ergens: we zien het niet omdat we er met onze neus bovenop zitten, maar de Aarde onder onze voeten, is de enige die we hebben. Er is geen Planeet B.

Dít koersdocument stuurt precies op het juiste niveau verandering aan. Als we op een te klein niveau kijken lijken eventuele negatieve effecten veel groter omdat ze invloed hebben op een individu. Verandering lijkt dan haast een persoonlijke aanval terwijl dat het niet is. Op landelijk niveau kijken is weer te generiek. Beiden maken dat we het doel van het koersdocument verliezen in de discussie.
Wanneer we het hebben over de Oostflank, is dat eigenlijk het goede niveau waar een slag gemaakt kan worden met verduurzaming. Met álle betrokkenen kan een slag geslagen worden voor een Oostflank waar alle behoeften samen komen. Een toekomstbestendig bedrijf, natuur die tegen een stootje kan met genoeg plek voor de dieren en een fijn, mooi gebied om te wonen en te zijn.
Wat ons betreft is de omschrijving van het koersdocument over de landbouw, een hele goede stap in de richting van hoe de Partij voor de Dieren de Tilburgse landbouw voor zich ziet.

In het debat kreeg de fractie verschillende vragen, zoals; wat vertel je de boomtelers over hun toekomst, wat mist er nog in het document, waar gaat de Partij voor de Dieren een plus op zetten, en is de gemeente volgens uw fractie dan geen landbouwgemeente en waar komt dat door?

Het debat verliep voor onze fractie in een goede sfeer. Want wat vertellen we de boomtelers dan? Voor onze fractie is het duidelijk. Het gezwabber van onder andere het Rijk met het landbouwbeleid, maakt dat agrariërs al veel te lang geen duidelijkheid hebben gekregen over de te varen koers.
Moet het vertrouwen tussen de agrarische ondernemers, hun belangenbehartigers en het college hersteld worden? Zeer zeker! Maar er zit ook een punt van einde aan. Je kunt koffie blijven drinken totdat je het tot elk punt eens bent, maar uiteindelijk is het college en ook de raad een hoeder van het algemeen maatschappelijk belang. Dan is het óók goed leiderschap om te zeggen; “we hebben je gehoord maar dit is zoals we het gaan doen omdat dit het overkoepelende belang ten goede komt”. ‘Nee’ is tenslotte ook een antwoord, net als dat een stip op de horizon dat is.

Wat de Partij voor de Dieren betreft is de manier waarop de ambities voor de Oostflank worden neergelegd een goede manier om de leefbaarheid van dat stukje Tilburg te verbeteren. Er komen meer woningen, er komt een nieuw treinstation bij de Tilburgse dorpen, er wordt geïnvesteerd in een robuust modern OV-systeem van bussen die de dorpen met elkaar en de steden verbinden.
Daarnaast, en dat weegt voor onze fractie extra zwaar, wordt er veel meer natuur aangelegd, is water en bodem leidend in de plannen, en wordt er gewerkt aan een klimaat adaptief landschap.
En tot slot wordt er ingezet op de verandering in de landbouw, waarbij natuur inclusief de standaard wordt en er eigenlijk geen ruimte meer is voor de intensieve veehouderij.

Al met al maakt dat onze fractie tevreden is over dit koersdocument. Is het af? Absoluut niet. Kan er nog een tandje bij? Jazeker! Natuur inclusief is voor ons nog maar het begin. Natuur inclusief kent geen vaste definitie, wat zijn nadelen kent. Daarom zouden wij liever een verschuiving van focus willen zien naar biologische landbouw. Dit is iets waar wij ons in een later stadium nog over buigen.

Naast de debatdeelname stelde onze fractie ook informatieve/technische vragen. Deze vindt je hier. Ook was het Brabants Dagblad aanwezig bij de vergadering en stemming. Een artikel daarover kan je hier lezen.

De fractie heeft vóór het voorstel gestemd met de volgende stemverklaring:
“We hebben de stukken goed gelezen, de debatsessies beluisterd en er heel goed over nagedacht. Alles in oogschouw nemende denken we dat dit koersdocument een goede visie en ambitie weergeeft voor de oostelijke kant van onze gemeente en wij zullen daarom ook voorstemmen.”

Wil je meer lezen over de Oostflank en de bijbehorende stemmingen? Klik dan hier en scroll door naar ‘Raadsvoorstel Koersdocument Oostflank’. Ook kan je hier kijken naar de inbreng van onze fractie op de verschillende dossiers.


Bestemmingsplan Noordhoek 2010, 1e herziening (Elzenhof 139)
Nog zo’n dossier wat de raad de afgelopen maand heeft bezig gehouden. Montessori-basisschool de Elzen in de Elzenstraat is een behoorlijke school qua leerlingenaantal, ruim 500. Dit brengt voor de omwonenden overlast met zich mee, zowel qua parkeren als ook qua geluid. De omwonenden kwamen inspreken in de raad om hierover in gesprek te gaan.

De aanleiding hiervoor is de bestemmingsplanwijziging van de Ursulinenkapel. Xpect013, een Tilburgse instelling voor basisonderwijs en kinderopvang van 0-13 jaar die Kindcentrum de Elzen beheert, heeft de wens om bij de Elzen het aantal BSO-plekken uit te breiden en om een kleine kinderdagverblijflocatie te openen. Dit willen ze doen in de kapel die al tegen het schoolterrein aanligt.
Omwonenden geven aan nu al teveel overlast te ervaren, vooral op het gebied van verkeer, en vrezen dat door deze uitbreiding er meer overlast ontstaat.

Onze fractie vond dit een ingewikkeld dossier omdat aan de ene kant behoefte is aan meer van dergelijke plekken én omdat we de behoefte zien om de populaire basisschool te ontwikkelen naar een integraal kindcentrum waar kinderen van baby af aan, binnen de visie van Maria Montessori, kunnen opgroeien. Aan de andere kant is onze fractie niet blind voor de overlast die zo’n grote school met zich meebrengt, qua geluid maar vooral ook vanwege het verkeer tijdens de haal- en brengmomenten.

De route die de fractie hierin gekozen heeft is niet om zich te mengen in de debatten maar vooral om te luisteren. Luisteren naar de schooldirectie, de omwonenden en de wethouders. Ook is de fractie bekend met de verkeersoverlast. Tijdens de debatsessie heeft de wethouder toegezegd om in de Elzenstraat een pilot te starten van een ‘schoolstraat’. Dit betekent:

  • Geen gemotoriseerd verkeer op de daarvoor aangegeven tijden (haal- en brengmoment)
  • Wél toestemming voor omwonenden om zich tijdens die tijden met gemotoriseerd vervoer in de schoolstraatzone te begeven. Zij dienen stapvoets te rijden en de voetgangers en fietsers ten alle tijden voorrang te geven
  • Wél toestemming voor hulpvoertuigen om zich tijdens die tijden in de schoolstraatzone te begeven

Voor onze fractie lag daar het grootste pijnpunt. De pilot van de schoolstraat geeft ons dan ook voldoende vertrouwen dat die situatie rechtgetrokken wordt. Omdat het hier gaat over de groei van het kinderopvangdeel, niet om de groei van het aantal leerlingen, is de fractie van mening dat de overlast niet zal toenemen door deze bestemmingsplan wijziging. Sterker nog, doordat minder kinderen opgehaald moeten worden met taxibusjes om naar een andere BSO te gaan – nu zijn er te weinig plekken zijn op BSO de Elzen – verwachten we dat de overlast juist afneemt. De geluidsoverlast zal vergelijkbaar blijven.
Een ander punt van zorg van de omwonenden was de biodiversiteit van de Kloostertuin. Op dit moment wordt de tuin gebruikt door de buurtbewoners, maar vooral als buitenspeelplek voor de school en BSO. Buurtbewoners geven terecht aan dat dit de biodiversiteit niet ten goede komt omdat er veel wordt vertrapt door de spelende kinderen. De school geeft aan dat zij via looproutes et cetera de kinderen stimuleren om andere routes te nemen.
Onze fractie ziet dat deze tuin bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijk. Vooral omdat het een van de weinige echt groene plekken is met veel bomen in een wijk die vooral uit stenen bestaat. Wel ziet onze fractie dat het ook een groen schoolplein is waar kinderen een plek hebben om in een “groenige” omgeving te spelen. Iets wat schaars is. De fractie ziet deze kloostertuin dan ook eerder als “speelnatuur”, niet als een unieke bron van biodiversiteit.

Wat onze fractie denkt is dat er in de raad een gesprek gevoerd moet worden over hoe om te gaan met dit soort scholen in de wijken. Er komen in Tilburg centrum alleen maar meer woningen bij terwijl de “populaire” scholen zoals de Elzen, Tilliander, Pendula en Panta Rhei al aan de maximale capaciteit zitten qua leerlingen en overlast in de wijk. Dit is echter een gesprek wat los staat van de bestemmingsplanwijziging met betrekking tot de Ursulinenkapel.

Na alles te hebben gewogen heeft de fractie voorgestemd met de volgende stemverklaring:
“Bestemmingsplannen krijgen altijd ruime aandacht van onze fractie. In deze situatie hebben we met aandacht naar alle insprekers geluisterd en de brieven die ons toegestuurd zijn gelezen. Ook hebben we veel gesprekken gehad met mederaadsleden. We hebben de onrust gehoord van de omwonenden.
De pilot van de schoolstraat lijkt ons een goede zet waarmee wij het vertrouwen hebben dat de situatie voor de school een stuk rustiger zal worden. Onze fractie ziet echter ook de noodzaak naar meer kinderopvangplekken zowel voor het kinderdagverblijf als ook de BSO. Zéker in een gebied waarvan we weten dat er alleen maar meer behoefte aan dergelijke plekken gaan zien. We zien hier de maatschappelijke meerwaarde van de uitbreiding en stemmen daarom voor.”

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik dan hier voor een artikel na aanleiding van de insprekers. Klik hier en scroll door naar ‘Bestemmingsplan Noordhoek 2010 1e wijziging’. Je kunt daar ook zien hoe de fracties gestemd hebben op dit stuk.

Interessant voor jou

Raadsvergadering 5 februari 2023

Lees verder

Initiatiefvoorstel ‘Fossielvrije en vleesloze commerciële buitenreclame’

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer