Bijdrage program­ma­be­groting 2025


Je krijgt pas meer voor elkaar als er genoeg is, voor iedereen.

11 november 2024

Voorzitter,

  • We gebruiken te veel stroom, dus is er netcongestie.
  • We fokken, houden, slachten en eten te veel dieren dus is er te veel mest en stikstof. We denken dat we boven de natuurlijke processen staan van de planeet waarop we leven, dus er is klimaatproblematiek.
  • Onze arbeidsmarkt ligt overhoop doordat we de essentiële beroepen zoals onderwijs en zorg onderwaarderen en te veel bullshitbanen hebben. Daardoor is er een krapte op de arbeidsmarkt bij essentiële branches.
  • We willen te veel spullen, het liefst nieuw en zo goedkoop mogelijk. Ook gooien we veel te veel spullen weg. Daardoor nemen we meer dan dat de Aarde ons kan geven en is er een grondstofprobleem.
  • We gebruiken te veel water. Voor de dieren die we fokken en de productieprocessen voor de spullen die we eigenlijk niet nodig hebben. Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000. Daardoor is er een watertekort.

Het gevolg van het menselijk gedrag en overconsumptie raakt ons ecosysteem enorm. Het is uit balans. De temperatuur stijgt, het weer wordt extremer en een leefbare planeet voor toekomstige generaties is geen garantie meer. Kort samen gevat. Teveel, teveel, teveel. Meer, meer, meer. En dat gaat zo niet langer. De Partij voor de Dieren roept dan ook op om te stoppen met "meer". Laten we ons, als Tilburgse politiek focussen op genoeg. Want jullie weten het. Overal waar te voor staat is niet goed behalve te huur, te koop, tevreden en tequila.

Tilburg is een rijke gemeente met de financiën op orde. Zelfs het naderende ravijnjaar raakt ons minder. Al met al kan je zeggen dat onze gemeente goed is in begroten. Hoe kan het dan, dat wij naast koploper begroten ook koploper armoede zijn. Nergens in Brabant wonen procentueel zoveel mensen, maar vooral kinderen in armoede. Hoe kan het, dat een rijke gemeente als Tilburg, toch haar zaken met betrekking tot de dieren in de stad niet op orde heeft? Dat we daar niet aan het wettelijk minimum voldoen? n ook geen officieel, actueel dierenbeleid hebben terwijl dieren voor zoveel mensen belangrijk zijn. Dat betekent dat in een welvarende gemeente als de onze, geld niet het probleem is, maar prioritering.

En hoe ligt die scheve prioritering dan? Zo moeten enkele partijen hier bijna op jaarbasis aanhalen dat er niet voldoende openbare toiletten zijn. Onze binnenstad kent ze niet echt maar ook het Wagnerplein bijvoorbeeld niet. Wel geven we een ton extra uit om voor onze grote evemenenten genoeg tijdelijke toiletten te bouwen. Een doel van de begroting is “Tilburgers in beweging”. Super mooi doel! Dat daarvoor sportfaciliteiten worden opgeknapt, helemaal logisch. Maar hoe draagt kijken naar schaatsen bij om Tilburgers te laten bewegen? Het doel is toch, Tilburgers bewegen en niet Tilburgers kijken naar schaatsen? En daar geven we juist veel geld aan uit. Ook omdat we onze faciliteiten nog niet op orde hebben. Van het geld wat we aan dit sport evenement uit gaan geven, hadden we meer sportfaciliteiten kunnen faciliteren. En zo kan ik nog even doorgaan.

Teveel afval, te weinig prullenbakken.

Teveel auto's, te weinig plek om te lopen, fietsen en OV

Teveel dak en thuisloze mensen, te weinig empathie voor onbegrepen gedrag

Teveel ruimte voor het grote geld, te weinig voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Teveel plek voor steen, te weinig plek voor dieren, te weinig plek voor de natuur

Jullie begrijpen mijn punt...


Passie boven talent
Dan voorzitter, een heel ander onderwerp wat me na aan het hart gaat: talentontwikkeling. De dikke van Dale zegt over talent: “aangeboren vermogen om iets goed te kunnen; = aanleg, begaafdheid, iemand met veel aanleg”. Talent heb je dus niet voor het kiezen. Je hebt het, of je hebt het niet. Alleen als je geluk hebt om talent te hebben, kun je dat stimuleren en verbeteren: Talentontwikkeling.

In beantwoording op een set technische vragen van mijn fractie ziet de gemeente talent als het volgende: “Talent staat voor alle kennis en vaardigheden die bedrijven, organisaties, werknemers en ondernemers nodig hebben voor hun bedrijfsvoering om bij te kunnen dragen aan een Brede Welvaart.”

We zoeken dus mensen met talent voor ouderen verzorgen, met talent voor kleuterruzies begeleiden, met talent voor branden blussen, met talent voor het installeren van zonnepanelen en huizen isoleren.

Maar keren we met de focus op talent niet de rug toe naar mensen die de pech hebben om zonder of met het verkeerde talent geboren te zijn? Terwijl zij minstens zoveel bijdragen aan de brede welvaart, door hun passie.

De dikke van Dale zegt over passie dat het een hartstocht of een drift is. Een hartstochtelijke liefhebberij. Passie is niet aangeboren, iedereen kan een passie hebben of die ontwikkelen.

Er zijn veel Tilburgers die een passie voor ouderenzorg hebben. Of voor techniek, voor onderwijs. En hoeveel mensen stoppen niet met lesgeven met woorden als “ik heb een passie voor mijn werk maar ik word gek van alle administratie en het gedoe eromheen”. Dat is toch zonde?

Laten we ons niet blind staren op talent, maar oog hebben voor passie, mensen met passie aanmoedigen, ontwikkelen, ruimte geven, opzoeken, koppelen.

Waarom staat in het boekje van Try-Out dat je door mee te doen, misschien wel ontdekt dat je een verborgen talent hebt voor wedstrijdzwemmen en dat je misschien wel de nieuwe olympische kampioen wordt!

Die focus op talent zorgt alleen maar voor onvrede. De kans op Olympisch goud is miniem. De kans op veel gepassioneerde Tilburgers die lekker in beweging zijn en daardoor goed in hun vel zitten is veel groter! En die mensen dragen bij aan een breed welvarend Tilburg. En gelukkige Tilburgers lijkt me het allerbeste doel om na te streven.

Want: je krijgt pas meer voor elkaar als er genoeg is, voor iedereen.

Interessant voor jou

Debatbijdrage Debatbijeenkomst Dierenwelzijnsbeleid

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer