Debatbijdrage Debatbijeenkomst Dierenwelzijnsbeleid
Debatbijeenkomst Dierenwelzijnsbeleid
Debatbijdrage Pam Wijnans
Debatvraag wettelijke ondergrens
Dank voorzitter,
Als eerste wil ik zeggen dat ik heel blij ben dat we het eindelijk hebben over het dierenbeleid in Tilburg. Al 2,5 jaar is onze fractie bezig met het agenderen, aankaarten en controleren van allerlei zaken in Tilburg die dieren betreffen. En dat zijn er nogal wat. De expertmeeting over ons dierenbeleid op 23 september heeft veel inzichten gegeven. De conclusies die getrokken zijn zijn vooral teleurstellend. Naast het extreem magere ambitieniveau voldoen wij blijkbaar niet eens aan landelijke wetgeving op twee grote punten.
Daarnaast kleurde Tilburg ROOD op veel dieronderwerpen vergeleken met andere gemeenten die op ons lijken qua omvang en aantal dieren. Ook scoren we onvoldoende op ambtelijke capaciteit. De expert schatte namelijk in dat 2,3 FTE nodig zou zijn. In Tilburg is pas sinds een halfjaar 1 FTE beschikbaar op dierenwelzijn. Dat zou een hoop kunnen verklaren. Ook ons papieren beleid scoort onvoldoende. Het is incompleet, op vrijwel alle punten verouderd, het is niet integraal én het heeft geen formele status omdat het geen officiële nota is.
Wat de Partij voor de Dieren betreft zetten we alles op alles om zo snel mogelijk in ieder geval aan de wettelijke ondergrens te voldoen en daarmee de basis op orde te hebben. Hoe kijken andere fracties hiernaar? En hoe gaat het college ervoor zorgen dat de basis zo snel mogelijk op orde komt? Hoe heeft het zover kunnen komen? Wat is er verder nodig vanuit de raad?
Debatvraag ambitieniveau
Zoals u al aan mij hoorde in de vorige bijdrage, zijn de zorgen die onze fractie had groter geworden en er zijn zorgen bijgekomen.
Wat betreft het ambitieniveau van het hele dierenbeleid, dus wat voor dierenwelzijnsgemeente willen wij zijn zien wij graag een aantal plussen. Is het echt zo dat we in Tilburg enkel een dierenbeleid voeren omdat we aan bepaalde regelgeving moeten voldoen? Of willen wij in Tilburg zorgen voor dieren en dingen voor dieren doen omdat ze dat verdienen, ze intrinsieke waarde hebben en daarnaast voor veel van onze inwoners meetellen als een volwaardig lid van het gezin? Wat ons betreft het laatste.
Sinds ik in de raad zit heb ik gemerkt dat mijn collega raadsleden en het college vaak welwillend tegenover onze initiatieven staan. Denk aan de hulp voor dieren van slachtoffers van huiselijk geweld, het communiceren over het voederverbod bij watervogels om hen te beschermen, het niet zomaar meer gebruiken van dieren op evenementen, het helpen bij neutraliseren en chippen van katten. Allemaal zaken in het belang van dieren én mensen.
We doen nu dus al dingen niet omdat het moet, maar omdat we het samen willen. En die goede bedoeling van ons als raad en soms ook college mag best uitgedragen worden naar onze inwoners en binnen onze organisatie. De toon, omvang en inhoud van het dierenbeleid zou daarop aan moeten sluiten. Is Tilburg enkel een gemeente die wil voldoen aan de wettelijke plicht wat betreft zorg voor dieren? Of ZIJN we in Tilburg diervriendelijk. U kan zich vast bedenken hoe de Partij voor de Dieren hierover denkt. Ik hoor graag hoe collega’s hierover denken.
Interessant voor jou
Actuele Motie: Stop de handel met proefdierapen!
Lees verderBijdrage programmabegroting 2025
Lees verder