Tech­nische vragen: Bestrijding konij­nen­po­pu­latie in de taluds in en om het Spoorpark


Tech­nische vragen

Indiendatum: 3 jul. 2024

Er zijn geluiden ontvangen over de mogelijke inzet van steenmarters als natuurlijke bestrijdingsmethode tegen konijnen in de taluds in en om het Spoorpark. Om goed geïnformeerd te zijn over deze aanpak, willen we graag meer gedetailleerde informatie verkrijgen. De vragen richten zich op de onderbouwing, effectiviteit en duurzaamheid van het gebruik van steenmarters voor konijnenbestrijding. Daarnaast zijn we benieuwd naar het gemeentelijk beleid en de betrokkenheid van verschillende externe partijen.

1. Klopt het dat marters worden (of werden) uitgezet om de konijnenpopulatie in de taluds in en om het Spoorpark te beheersen?

a. Zo ja, is er documentatie die aangeeft dat de konijnenpopulaties op die locatie overlast veroorzaken en/of schade aanrichten aan de omgeving en biodiversiteit?

b. Zo ja, wat zijn de te verwachten voordelen van deze aanpak in vergelijking met andere methoden of het niet nemen van populatiebeperkende maatregelen?

c. Zo ja, wat is de gewenste populatiebandbreedte van de konijnenpopulatie die als doel dient en hoe en hoe vaak wordt deze gecontroleerd?

d. Zo ja, is onderzocht of de marters een geschikt onderkomen kunnen vinden en comfortabel kunnen leven in dit gebied?

2. Is bestrijding met marters de meest diervriendelijke en duurzame optie om de vermeende konijnenoverlast aan te pakken?

3. Als wordt gekozen voor bestrijding met marters, wordt deze methode dan gecombineerd met andere bestrijdingsmethoden?

4. Kan de aanwezigheid van marters (vooral bij een toenemende marter populatie) een negatieve impact hebben op de biodiversiteit en het voortbestaan van andere dieren in het gebied?

5. Zijn er ook andere bestrijdingsmethoden overwogen? Zo ja, welke?

In de documenten 'plaagdierbeheersing' en 'beleid dierenwelzijn ' is niets te lezen over het bestrijden van konijnpopulaties in onze gemeente.

6. Is er een beleidsstuk met afspraken specifiek voor deze dieren op deze locatie? Zo ja, zou dit toegezonden kunnen worden?

7. Wat is het gemeentelijk beleid omtrent de (beheersing van) konijnenpopulaties op locaties in de hele gemeente?

8. Welke partijen zijn betrokken bij de uitvoering van het gemeentelijk beleid?

9. Wie is verantwoordelijk voor besluitvorming over en het actualiseren van het beleid?

Interessant voor jou

Technische vragen: Aanpak overlastgevende Flora en Fauna

Lees verder

Schriftelijke vragen: Hondenlosloopveld in de binnenstad

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer