Schriftelijke vragen: Legt Blauwtongvirus Tilburgse schapen lam?
Schriftelijke vragen
Indiendatum: 6 okt. 2023
Op 4 oktober las onze fractie een artikel in het Brabants Dagblad over het dodelijke Blauwtongvirus dat ‘zeer waarschijnlijk’ al in Tilburg en Biezenmortel rondgaat. Ook besteden verschillende andere mediakanalen aandacht aan de situatie omtrent deze uitbraak. Blauwtong dook afgelopen maand voor het eerst sinds 2009 weer op in Nederland op vier schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht. Sindsdien is het aantal meldingen fors gestegen.
Het college wordt verzocht om de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:
1. Is het college op de hoogte van de schrijnende situatie die nadert zoals beschreven in het artikel?
2. Is de gemeente op de hoogte of wordt zij op de hoogte gesteld van gevallen van blauwtong die al gesignaleerd zijn of gesignaleerd gaan worden in onze gemeente of net over onze gemeentegrenzen?
3. Wat is de rol van de gemeente bij een dergelijke uitbraak en wat is de rol van eventuele andere instanties?
4. Is Gemeente Tilburg direct of indirect opdrachtgever van 'De lachenge Ooi'?
5. Zo ja, hoe vaak wordt dit bedrijf ingehuurd, waarvoor en wat zijn de werkafspraken?
6. Wanneer deze eventuele diensten niet verleend kunnen worden om redenen zoals een blauwtong uitbraak, wat zijn dan de gevolgen voor landschapsbeheer door dit bedrijf op Tilburgse gemeentegronden of gronden waarvoor de gemeente Tilburg dit bedrijf inhuurt?
Het bedrijf 'De Lachende Ooi' is gevestigd net buiten de Tilburgse gemeentegrens en valt onder gemeente Loon op Zand. De grond is echter wel aangekocht door Gemeente Tilburg.
7. Om welke redenen heeft Gemeente Tilburg zo'n 5 jaar geleden landbouwgrond in Loon op Zand gekocht zodat 'De lachende Ooi' daar neer zou kunnen strijken en hoe is het proces daar naartoe verlopen?
8. Op welke manier is Gemeente Tilburg als aankoper van deze grond betrokken bij of verantwoordelijk voor dit bedrijf en diens bedrijfsvoering (zijn er bijvoorbeeld nog juridische verplichtingen)?
9. Indien dit bedrijf een bestemmingsplanwijziging aanvraagt bij Gemeente Loon op Zand die voor 'De lachende Ooi' nodig is om op locatie uit te breiden met onder andere horecamogelijkheden en activiteiten zoals lammetjesdagen, op welke manier heeft of kán Gemeente Tilburg daar invloed op hebben?
10. Is het college op de hoogte van het feit dat om rond te komen met het bedrijf naast opbrengsten voor landschapsbeheer de eigenaar van deze schapen dieren fokt om de kudde in stand te houden maar ook verkoopt voor een andere bestemming dan landschapsbeheer, namelijk voor consumptie?
11. Klopt het dat Gemeente Tilburg partner is van de 'Educatieve Boerderij' waar 'De lachende Ooi' deel van uit maakt? Zo ja, wat houdt dit partnerschap in en welke doelen beoogt de gemeente middels dit partnerschap te bereiken?
12. Is het college het met de Partij voor de Dieren fractie eens dat landschapsbeheer, educatie, recreatie, horeca én dagbesteding met levende dieren mogelijk is zónder dat daar ten gevolgen dieren voor worden geslacht?
13. Kan het college bevestigen dat Gemeente Tilburg ten alle tijden bij alles wat gedaan wordt in het kader van landschapsbeheer, educatie, recreatie, horeca én dagbesteding met levende dieren de slacht van deze dieren om commerciële, economische of praktische redenen zal voorkomen?
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Technische vragen: Situatie (zwerf)katten in Tilburg
Lees verderTechnische vragen: Programmabegroting 2024
Lees verder