Schriftelijke vragen: Energietoeslag studenten
Schriftelijke vragen
Indiendatum: 28 jul. 2022
- Is het college bekend met het item van Nieuwsuur waaruit blijkt dat studenten in Zwolle en Delft de energietoeslag krijgen? https://nos.nl/nieuwsuur/artik...
- Ziet het college meerwaarde en mogelijkheden om de gemeentelijke aanpak zoals die in Zwolle gehanteerd wordt – 1300 euro voor elke uitwonende 18+ student – ook in Tilburg toe te passen? Kan het college dit gemotiveerd toelichten?
- Ziet het college meerwaarde en mogelijkheden om de gemeentelijke aanpak zoals die in Delft gehanteerd wordt – 1300 euro voor elke uitwonende 21+ student met energierekening op eigen naam – ook in Tilburg toe te passen? Kan het college dit gemotiveerd toelichten?
- Is het college het met de indieners eens dat alle uitwonende studenten met een eigen energierekening hetzelfde behandeld dienen te worden als andere huishoudens met een laag inkomen, en dat zij dus ook in aanmerking dienen te komen voor de volledige energietoeslag in plaats van een maatwerkoplossing?
- In Tilburg komen studenten voor hun stijgende energierekening in aanmerking voor een maatwerkoplossing via Stichting Ondersteuningsfonds Tilburg (TOF). Hoeveel studenten hebben tot op heden gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? Hoeveel van deze aanvragen zijn goedgekeurd, en hoeveel afgewezen?
- Op basis van welke criteria van de zelfstandige toetsingscommissie van het TOF zijn deze afwijzingen tot stand gekomen?
- De termijn om een beroep te doen op de energietoeslag en het TOF ligt op 2 september a.s. Is het college bereid om de regeling langer open te stellen, als er voor studenten geen generieke uitkering komt?
- In de raadsbrief over de uitvoering van de moties energiearmoede geeft het college aan meerdere communicatiemiddelen in te zetten. Welke? Is hier al resultaat van zichtbaar? Wat is er nodig om deze maatwerkoplossing voor studenten en anderen nog beter voor het voetlicht te brengen?
Toelichting: De gemeenten Zwolle en – met striktere regels – Delft keren tegen het advies van het kabinet in hun uitwonende studenten wél de eenmalige energietoeslag van 1300 euro uit. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs 20 studentensteden. In Tilburg wordt er gewerkt met de maatwerkoplossing Hoge Energierekening via Stichting Ondersteuningsfonds Tilburg (TOF). Deze is er voor inwoners die door onverwachte, maar noodzakelijke kosten in de financiële problemen geraken. En nu dus ook voor studenten met hun stijgende energiekosten. Uitwonende studenten dienen hetzelfde behandeld te worden als andere huishoudens met een laag inkomen, en zouden dus ook de volledige energietoeslag moeten krijgen. Tot dat moment is het belangrijk dat de gemeente ervoor zorgt dat de maatwerkoplossing voor studenten goed bereikbaar is.
Indiendatum:
28 jul. 2022
Antwoorddatum: 13 sep. 2022
Vraag 1: Is het college bekend met het item van Nieuwsuur waaruit blijkt dat studenten in Zwolle en Delft de energietoeslag krijgen? https://nos.nl/nieuwsuur/artik...
Antwoord 1:
Ja, wij zijn bekend met het item van Nieuwsuur en hebben kennis genomen van de aanpak van de steden Delft en Zwolle.
Vraag 2: Ziet het college meerwaarde en mogelijkheden om de gemeentelijke aanpak zoals die in Zwolle gehanteerd wordt – 1300 euro voor elke uitwonende 18+ student – ook in Tilburg toe te passen? Kan het college dit gemotiveerd toelichten?
Vraag 3: Ziet het college meerwaarde en mogelijkheden om de gemeentelijke aanpak zoals die in Delft gehanteerd wordt – 1300 euro voor elke uitwonende 21+ student met energierekening op eigen naam – ook in Tilburg toe te passen? Kan het college dit gemotiveerd toelichten?
Vraag 4: Is het college het met de indieners eens dat alle uitwonende studenten met een eigen energierekening hetzelfde behandeld dienen te worden als andere huishoudens met een laag inkomen, en dat zij dus ook in aanmerking dienen te komen voor de volledige energietoeslag in plaats van een maatwerkoplossing?
Antwoord vragen 2,3 en 4:
Wij zijn het met u eens dat gelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden. Ook de recente rechtelijke uitspraak onderstreept dit. Hoewel het Rijk in haar richtlijnen heeft meegeven dat studenten niet in aanmerking komen voor de eenmalige energietoeslag 2022 (hierna EET2022), zijn er studenten die zelfstandig wonen en zelf een energiecontract hebben. Zij verkeren in gelijke situaties als andere Tilburgers die de energietoeslag wél aan kunnen vragen. Criteria daarbij zijn: één EET2022 per uniek, zelfstandig adres en huishouden, de aanvrager laat zien dat hij energiekosten voor deze woning betaalt maar hoeft niet aan te tonen dat hij gestegen energiekosten heeft. En uiteraard moet hij een laag inkomen hebben. Vandaar dat we hebben besloten de EET2022 open te stellen voor studenten die ook aan deze criteria voldoen. Dit is gelijk aan de aanpak van Delft. Delft echter, kiest ervoor om alleen studenten vanaf 21 jaar in aanmerking te laten komen. Wij willen mogelijk maken dat alle zelfstandig wonende studenten vanaf 18 jaar een aanvraag kunnen doen. Daarmee maken we een mix van de aanpak van Zwolle en Delft. In de beleidsregels uitbreiding EET2022 hebben wij deze verruiming van de aanvraagmogelijkheid opgenomen.
Vraag 5: In Tilburg komen studenten voor hun stijgende energierekening in aanmerking voor een maatwerkoplossing via Stichting Ondersteuningsfonds Tilburg (TOF). Hoeveel studenten hebben tot op heden gebruik gemaakt van deze mogelijkheid? Hoeveel van deze aanvragen zijn goedgekeurd, en hoeveel afgewezen?
Vraag 6: Op basis van welke criteria van de zelfstandige toetsingscommissie van het TOF zijn deze afwijzingen tot stand gekomen?
Antwoord vragen 5 en 6:
Op dit moment hebben enkele tientallen studenten naar aanleiding van de extra communicatieinspanningen contact gezocht met het TOF, maar nog geen aanvraag gedaan. Reeds beoordeelde aanvragen studenten bij het TOF per 18 augustus: acht, de helft daarvan is toegekend. De volgende criteria golden bij de afwijzingen: genoeg eigen vermogen om de stijging op te vangen; genoeg ruimte in het besteedbare inkomen om de (kleine) stijging zelf te betalen; komt niet in de knel door de stijging van de energiekosten. Daarnaast kregen 2 studenten een doorverwijzing naar de energiecoaches, voor een besparingsadvies. Ongeveer 10% van de mensen die contact zoeken met het TOF, besluit dat zij hun aanvraag niet doorzetten. Naar verwachting en uit ervaring van de voorbije periode gebleken, ligt voor studenten dit percentage hoger.
Vraag 7: De termijn om een beroep te doen op de energietoeslag en het TOF ligt op 2 september a.s. Is het college bereid om de regeling langer open te stellen, als er voor studenten geen generieke uitkering komt?
Antwoord 7:
Wij hebben met een zomerbesluit de aanvraagperiode voor zowel de Energietoeslag als de maatwerkoplossing via het TOF verlengd tot en met 30 september. Bij de vaststelling van de aangepaste beleidsregels EET2022 op 13 september hebben we de termijn van aanvraag voor de Energietoeslag bepaald op einde 2022. Over de aanvraagperiode maatwerkoplossing zullen we nog deze maand een besluit nemen.
Vraag 8: In de raadsbrief over de uitvoering van de moties energiearmoede geeft het college aan meerdere communicatiemiddelen in te zetten. Welke? Is hier al resultaat van zichtbaar? Wat is er nodig om deze maatwerkoplossing voor studenten en anderen nog beter voor het voetlicht te brengen?
Antwoord 8:
We hebben gepubliceerd in huis aan huisbladen, op social media en houden op tilburg.nl de informatie over de energietoeslag actueel. Van de ca. 15.500 Tilburgse huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, hebben in totaal 14.750 huishoudens de toeslag gekregen, een bereik van 95%. Het TOF had een eigen communicatieaanpak om de maatwerkoplossing onder de aandacht te brengen, waaronder een mail die door gecommuniceerd is door de universiteit. Dat heeft geleid tot 80 extra personen die contact hebben gezocht met het TOF.
Met ons recente besluit breiden we vanaf 15 september 2022 de aanvraagmogelijkheid energietoeslag uit met een optie voor studenten, aan te vragen met het formulier op www.tilburg.nl. Tot 1 januari 2023 kunnen aanvragen worden gedaan. We communiceren breed over deze mogelijkheid, op de eigen site, via (social) media en via intermediairs om zoveel mogelijk potentiële rechthebbenden te bereiken. Daarbij zette we voor studenten kanalen in die specifiek bij hen aansluiten, zoals via onderwijsinstellingen.
Interessant voor jou
Technische vragen: Kappen en herplanting bomen
Lees verderTechnische vragen: Verzakking woningen door droogte
Lees verder