Raads­ver­ga­dering 5 februari 2023


5 februari 2024

Recropassage de Spinder
Op dit moment wordt er flink gebouwd om het elektriciteitsnet uit te breiden. Daarom wordt er in Tilburg Noord bij de Spinder een groot nieuw transformatorstation gebouwd. Er is al eerder groen verwijderd, en dat gebeurt nu weer. Wie de Midden-Brabantweg van Tilburg naar Waalwijk neemt ziet wat er voor kaalslag heeft plaatsgevonden. Provinciale Staten is een van de verantwoordelijke partijen in de aanleg van het 380kV-tracé waar het trafostation voor wordt aangelegd. Onze Statenfractie heeft zich er lang voor ingezet om de natuur zo goed mogelijk gecompenseerd te krijgen. Ben je benieuwd daarna? Klik dan hier.

Tennet, de eigenaar van deze uitbreiding en het station, is degene die verantwoordelijk is voor de natuurcompensatie. Op Tilburgs grondgebied gebeurt dit onder andere door middel van Recropassage de Spinder. Deze passage verbindt twee natuurgebieden met elkaar; Huis ter Heide en De Brand, die weer in contact staat met het Noorderbos en de Loonse en Drunense Duinen. Daarmee wordt een Ecologische VerbindingsZone (EVZ) aangelegd waar onze Statenfractie ook al heel lang mee bezig is geweest. Ook zorgt deze verbinding met uiteindelijk Landschapspark Pauwels ervoor dat er aan de noordkant van de gemeente een langere strook “speelnatuur” komt. De verwachting is dat dit de recreatiedruk op het omliggende Natura 2000 wat verminderd. Voor de natuur is het altijd goed als gebieden met elkaar in verbinding staan.

Ecopassages zullen meer mensen kennen. Een ecopassage geeft planten maar vooral dieren de mogelijkheid om veilig een weg over te steken. In dit geval is gekozen voor een ‘recropassage’ (een samentrekking van ‘recreatie’ en ‘ecopassage’). Naast de ecologische strook wordt namelijk ook een wandel- en fietspad aangelegd, waardoor recreanten de Midden-Brabantweg kunnen oversteken. Onze Tilburgse fractie was hier wat huiverig voor. Want hoe kunnen we de dieren beschermen als er ook recreanten in de buurt zijn? De fractie stelde hier vragen over die je hier kunt lezen. De beantwoording heeft ons dusdanig gerust gesteld dat we akkoord konden gaan met dit plan. Het is goed om te zien dat de gemeente Tilburg een EVZ aanlegt, waar onze Statenfractie zich druk voor inzet. Wil je meer weten over Landschapspark Pauwels en de Recropassage? Klik dan hier.

Onze fractie heeft voor het voorstel gestemd met de volgende stemverklaring:
"Wij zijn blij met hoe de verschillende stukken natuur middels dit plan verder verbonden worden. Onze zorgen over hoe eventuele toegenomen recreatie in dit gebied invloed kan hebben op dieren en natuur zijn grotendeels weggenomen in de beantwoording van onze technische vragen. Om die reden stemmen wij optimistisch voor."


Openen Grondexploitatie De Residentie (fase 1)
De Partij voor de Dieren is een voorstander van inbreiding. Dus woningen bijbouwen in de bestaande kern, uiteraard zonder dat dit ten koste gaat van dier, leefomgeving en natuur.

Daarom is onze fractie vaak al wat voorzichtig positiever bij dit soort bouwplannen. De residentie aan de kop van de Piushaven staat al langere tijd op het vizier om aangepakt te worden, zeker gezien de andere bouwplannen rondom de haven. Wel zijn dit soort plannen vaak een gevaar voor de bestaande bomen in het gebied. Dat maakt dat de fractie vaak met een kritische blik naar plannen kijkt. Waar we dan op letten is:

  • Wat gebeurt er met het groen in de buurt? En dan specifiek aandacht voor bomen.
  • Hoe wordt het pand gebouwd? Wat is de aandacht voor duurzaam en energiepositief bouwen? Hoe wordt er natuurinclusief gebouwd?
  • Wat voor woningen komen er en houdt men zich aan de normen voor sociale huur (minimaal 30%)?
  • Hoe wordt groen toegevoegd en wat is het uiteindelijke verwachte straatbeeld?

Dit zijn vragen die we ons vooral afvragen bij een bestemmingsplanwijziging. In dit geval gaat het om het openen van de grondexploitatie wat meer zegt over de verkoop van de grond dan om de bestemming die de grond krijgt. Dit is vaak ook een eerste stap. Omdat het hier gaat om een bestemming die van wonen naar wonen gaat verwachten we geen bestemmingsplan meer.

Bij dit plan blijven de bestaande bomen behouden. Dat zie je vrij weinig dus dat is mooi! Ook is de eigenaar van de panden (Woonzorg Nederland) bezig met duurzaamheid, groen bouwen, etc., en houden ze zich aan de doelen uit het Parijsakkoord.

Dat alles in oogschouw nemende heeft de fractie voor het plan gestemd met de volgende stemverklaring:
"40% Sociale huur en het behouden van de bestaande bomen. Als de plannen zoals geschetst in de stukken ook daadwerkelijk zo worden uitgevoerd zijn wij relatief tevreden. Woonzorg geeft in haar ESG (environment social and governance) rapport aan in elk project ruim aandacht te besteden aan het ecosysteem en klimaatadaptatie. We kijken uit naar het project en hopen op éindelijk een groene gevel! We stemmen voor."

Wil je meer lezen over dit project? Klik dan hier.


Raadsvoorstel ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten Dr. Hub van Doorneweg 101
Grootschalige vestiging van arbeidsmigranten is een politiek gevoelig punt. Het rapport van Roemer geeft heel duidelijke aanbevelingen aan hoe misstanden rondom huisvesting etc. van arbeidsmigranten wordt opgelost. Het is daarom goed om te zien dat de gemeente zich hiervoor inzet en bijdraagt aan goede huisvesting. Wie hier is moet tenslotte goed kunnen wonen.

Dit neemt niet weg dat onze fractie moeite heeft met de ‘behoefte’ aan arbeidsmigranten. Wat de fractie betreft is de behoefte aan arbeidsmigranten een disbalans in onze economie. Want waarom bedrijven in het zadel houden die bestaan door een businessmodel dat gestoeld is op lage lonen en verminderde arbeidsomstandigheden? Door de grote behoefte van ons allen aan goedkope spullen, waar grote distributiedozen voor gebouwd worden waar arbeidsmigranten werken voor een loon waar de gemiddelde Nederlander het bed niet voor uitkomt. Voor de behoefte aan goedkoop vlees waar arbeidsmigranten voor een hongerloontje verschrikkelijke werkzaamheden uit moeten voeren met weerloze dieren. Wil je meer weten over de idealen van de Partij voor de Dieren over de economie? Klik dan hier.

Eerder, hierboven, is aangegeven hoe de fractie naar bestemmingsplannen kijkt. Hoe omgegaan wordt met het bestaande groen en vooral bomen is voor de fractie een belangrijk criterium. We proberen hier pragmatisch naar te kijken, maar komen toch vaak tot de conclusie dat er teveel groen moet wijken voor bebouwing.

Onze fractie heeft eerder, tijdens een werkbezoek op locatie en via informerende vragen, informatie ingewonnen over het bosplantsoen de Blaak, wat hier om de hoek ligt. Dit is dus al een gebied waar, om welke “goede” reden dan ook, beplanting verdwijnt. Ook hier is het maatschappelijk belang zo groot dat er zeker 13 bomen moeten wijken. Het zij voor het gebouw, het zij voor verharding die wordt omgezet in parkeerplaatsen. Wat de fractie betreft geen goede ontwikkeling.

Daarom heeft de fractie tegen het voorstel gestemd met de volgende stemverklaring:
"Partij voor de Dieren is blij met de stappen die de gemeente neemt om in de huisvesting voor arbeidsmigranten te voorzien. Iedereen heeft recht op een fatsoenlijke woonplek. Echter vinden we het feit dat arbeidsmigranten een onmisbaar onderdeel zijn geworden van ons lokale bedrijfsleven een symptoom van een ongezonde economie. De consequenties daarvan sijpelen ver door. Als er in dit geval 13 bomen om moeten, wederom in het kader van maatschappelijk belang, wordt het rimpeleffect van kapitalisme ons extra duidelijk. Om die reden stemmen wij tegen."

Ben je benieuwd naar de stemming op de andere stukken en wat andere partijen hebben gedaan? Klik dan hier.