Technische vragen: Aanbesteding gemeentelijke catering eerder van start?
Technische vragen
Indiendatum: 3 apr. 2025
Op 9 december 2024 stelde onze fractie mondelinge vragen aan het college over de gemeentelijke catering. Wij hadden op dat moment zorgen over of de richtlijnen van het níeuwe inkoopbeleid van de gemeente leidend zouden zijn bij het komen tot eisen voor de nieuwe aanbesteding voor de gemeentelijke catering en niet het oude inkoopbeleid wat wellicht hier en daar achterhaald is. Het nieuwe inkoopbeleid zou namelijk lang houdbaar zijn, sturen op maatschappelijke thema’s en meebewegen met ontwikkelingen. Tevens zou dat de plek zijn om input van de raad op te halen.
De wethouder gaf aan in de beantwoording dat de huidige aanbesteding voor de catering pas eind 2026 zou aflopen, en het proces om tot de nieuwe aanbesteding te komen 6 maanden daarvoor van start zou gaan. Verder werd aangeven dat het nieuwe inkoopbeleid in Q2 of Q3 2025 in zou gaan. Op basis van die beredenering zou er volgens de wethouder voor de raad voldoende tijd zijn om in het proces rondom de totstandkoming van de nieuwe aanbesteding kaders mee te geven die dan de basis zouden vormen voor alle aanbestedingen die vanaf dan volgen, zo ook die van de catering.
Echter heeft onze fractie signalen ontvangen dat het proces voorafgaand aan de nieuwe aanbesteding voor de catering, eerder dan verwacht, al in gang is gezet. Op basis van die informatie hebben wij de volgende vragen:
1. Klopt het dat het aanbestedingsproces voor de gemeentelijke catering al in gang is gezet?
2. Zo ja, welke tijdlijn is daarvoor nu van toepassing en waarom is dit gewijzigd?
3. Klopt het dan dat niet het nieuwe inkoopbeleid maar het oude, nu nog geldende, inkoopbeleid leidend is voor deze aanbesteding?
4. Klopt het dat ondanks de beantwoording van de wethouder op de mondelinge vragen, de raad nu niet via de geschetste weg van het inkoopbeleid input heeft kunnen leveren op de aanbesteding van de gemeentelijke catering?
5. Welke voorwaarden voor de nieuwe aanbesteding zijn er geformuleerd op basis van de ambities van de gemeente?
6. Op welke manier is het duurzame voorbeeld van de nieuwe aanbesteding van de catering bij de drie Brabantse Waterschappen in de overwegingen meegenomen?
7. Welke andere tools, expertises of aanbevelingen zijn meegenomen en hoe? (wij denken daarbij aan de City Deal duurzame Voedselomgeving, het Voedingscentrum, 013Food, voorbeelden van andere gemeenten).
8. Kan er al meer gedeeld worden over wat er naar verwachting gaat veranderen aan de gemeentelijke catering?
Interessant voor jou
Technische vragen: Uitgaansafval
Lees verder