Opinie – Dag Zara, welkom circulair warenhuis!


5 december 2024

Het vertrekken van fast fashion-multinational Zara uit de Tilburgse binnenstad maakt letterlijk en figuurlijk ruimte vrij om na te denken over de toekomstbestendigheid van onze grootste winkelstraat. Wie zal de 13 in een dozijn wegwerpkleding van Zara gaan missen in een tijd waar er genoeg kleding is om de komende 6 generaties van garderobes te voorzien?


Zeven jaar geleden streek de fast fashion-gigant neer schuin tegenover de Febo. Nu het voor hen financieel beter uitkomt om de Tilburgse vestiging te sluiten, laat het Spaanse bedrijf Tilburg links liggen door ergens anders nog meer geld binnen te harken.

Een duurzaam warenhuis
Door het vertrek van de Zara en de vermeende verhuizing van “Van Uffelen” naar dit pand komt er behoorlijk wat ruimte in het centrum vrij, voor consuminderen in plaats van overconsumeren. Een perfecte kans voor een circulair warenhuis! Een hotspot voor allerhande initiatieven waar Tilburgers terecht kunnen voor mooie tweedehands kleding, prima gebruikte spullen, en het (laten) repareren van apparaten die dan weer een tweede ronde meekunnen. Goed voor de Aarde en de portemonnee.

Denk aan een prominente plek voor de Tilburgse Speelgoedbank. Daar kun je speelgoed doneren dat andere kinderen dan weer gratis mee mogen nemen. Of een seizoensgerichte pop up-ruilwinkel waar je in december je oude kerstballen kan omruilen voor een set in een andere kleur. Een plantenasiel, waar verwaarloosde kamerplanten kunnen worden opgehaald door mensen die wél groene vingers hebben en ze graag een tweede kans geven. Of een winkel voor refurbished eletronica. En als kers op de taart, een daktuin naar het idee van Daktuin Moes die er uiteindelijk op het Koopman gebouw nooit is gekomen.


Op weg naar een circulaire economie
Wij zien het al helemaal voor ons. En wij niet alleen – het is in lijn met de gemeentelijke ambities voor een circulaire samenleving. Daarbij gaat het erom dat we producten, en daarmee materialen, niet langer als afval weggooien, maar zoveel mogelijk hergebruiken. Dat bespaart veel grondstoffen en Co2. De omslag naar een circulaire economie is geen trend maar een noodzaak, als we de kinderen van onze kinderen ook een welvarend leven gunnen en de aarde leefbaar willen houden.

Een circulair warenhuis kan ons helpen de kwaliteit en levensduur van producten meer te waarderen. Door dit juist in de winkelstraat te doen, maken we het zo makkelijk mogelijk voor burgers om bewuster te kopen en meer te doen aan reduce, reuse en recycle.


Een fast-fashion winkel, de Koopman, die op 5 december gratis kleding uitdeelt om plek te maken voor de nieuwe collectie is éxact het probleem. Kleding als ultiem wegwerp product in plaats van goed en met kwaliteit gemaakt, om lang gedragen te worden. Dit soort winkels doen af aan de trotse textielstad die we als Tilburg zijn en ben je dan ook liever kwijt dan rijk. Waar hebben we dat trouwens eerder gezien, dat gratis uitdelen van kleding? Oja, dat was bij de Free-Fashion store op het Pieter Vreedeplein waar dit najaar in 7 weken tijd 12846 gedoneerde kleding items een tweede leven hebben gekregen door ze gratis weg te geven. U kunt wel raden waar het vaakst bewustwording over toonbank vloog.

Partij voor de Dieren Tilburg

Gerelateerd nieuws

Woontoren De Frederik wordt Victoria

Door een motie die de PvdA Tilburg, D66 Tilburg en wij in 2023 samen hebben ingediend, krijgt de nieuwe woontoren op het Piet...

Lees verder

Zet je in om de Partij voor de Dieren groter te maken

    Word actief